Zamislite: veveve-točka-lupiga-točka-eu

Ivor Car

5. studenog 2003.

Zamislite: veveve-točka-lupiga-točka-eu

Ima već više "od nekoliko" kako je objavljeno da će krajem ove, 2003. godine ili početkom 2004. godine u Internet bespuća krenuti jedna nova domena. Riječ je naravno o domeni Europske Zajednice (.eu) o čijoj cijeni, pravima na registraciju, malverzacijama u vezi nje i o ostalom htjedoh normalnog Lupeža izvijestiti još davno, ima već više "od nekoliko", a takav kakav jesam-zaboravio

Kopajući po nekim starim Wordovim dokumentima naiđoh na tekst koji sam kanio objaviti Lupežima ima ihihi, a kao što vidite zaboravio sam. Ma ajde, rekoh, nisam ga džabalesku držao na kompu, idem ja njega objaviti, onako ukratko. Mislim si, ionako su Lupeži uvijek bili neinformirani, pa ih, opet se tješim, ima bezbroj koji o cijeloj stvari nisu ništa čuli.

A cijela stvar je vrlo kratka i kaže kako je Europska zajednica odobrila "lansiranje" toliko spominjane domene .eu, koju ćemo valjda i mi za koju godinicu moći koristiti. Zamislite kako bi dobro zvučalo: "www.lupiga.eu (veveve-točka-lupiga-točka-eu)". Ma mrak! "Lansiranje" bi se trebalo dogoditi, kako rekosmo u uvodu, krajem 2003. godine ili ako vrli informatičari i još vrliji im birokrati ne uspiju pokrenuti stvari do tada, onda će domena EU-a svijetlo Interneta ugledati početkom slijedeće, 2004. godine.

Minimalna registracija je na dvije godine, a kako za godinu plaćate 25, a čega drugog u Europskoj zajednici nego eura, tako domenicu možete registrirati ne za manje od 50 europskih novaca.

 

Zahtjevi za izdavanje domene se već zaprimaju, a kako neslužbeno saznajemo - gužva je! Što zbog svih živih institucija i tvrtki koje pošto poto žele imati europsku domenu, što zbog onih "švercera" koji bi jeftino kupili primjerice sting.eu ili rtl.eu, pa kasnije interesentima iste prodali po stostruko većim cijenama. Pitate se kako će šverceri moći registrirati domenu. E pa tako, dragi moji. Nije Europska zajednica kao Hrvatska koja posjeduje nedostižnu .hr domenu za kupovinu koje ne smijete biti obični smrtnik i za koju se, između ostalog, autor ovog teksta indirektno bori već tri mjeseca, što ne znači da bi Lupež ikada prestao biti .com-om. Dakle, .eu domenu može posjedovati bilo koja individua nastanjena u EU, pa tako i mi ako tkogod ima 50 ojra viška!