Ima l' ko vaki Kawasaki?

sapere_aude

30. lipnja 2003.

Ima l' ko vaki Kawasaki?

I dok nas kod kuće i dalje šopaju pričama da smo mi bili Europa i prije Europe, te da nas Brisel čeka raširenih ruku, čini se da je euforija malo splasnula. Međutim u naravi je većine političara da dižu temperaturu prije izbora kako bi se takvim mučenjem već onemoćale glasače što učinkovitije privelo biračkoj kutiji. Ima li pilota u avionu?
Mada se vladajući već neko vrijeme kunu u sve i svašta da ćemo u Europsku Uniju naprosto ušetati već 2007. godine, iako recimo Turska vrijeme pregovora s Briselom broji  desetljećima, čini se da su te i takve prognoze samo predizborni trik. Jer u Solunu, ali i prije njega, upućeno nam je upozorenje da se ne razbacujemo optimizmom.
Ministar vanjskih poslova Tonino Picula, nakon nedavnog susreta s bugarskim državnicima, izjavio je u Sofiji da će Zagreb ispuniti uvjete za pridruživanje Uniji do 2007. godine, međutim, dodao je, o Briselu ovisi kad će nas primiti. Što znači da je euforija malo stišana, ali naravno ne u izjavi na domaćem terenu. Račanov klon Picula pohodio je i Austriju, gdje je, prenosim, rekao da se ulazak u EU može očekivati "do kraja desetljeća". Da budem ciničan, nije precizirao kojeg. Na te vrlo znakovite poruke dijela službenog Zagreba, dodajmo i onu Vesne Pusić. Predsjednica HNS-a, stranke vladajuće koalicije, za Jutarnji list je kazala da ćemo se statusom članice u Uniji moći pohvaliti 2008., koja je, po mom skromnom shvaćanju matematike, ipak nešto iza 2007. godine. E sad, ako je to jasno svima osim Mesiću i Račanu, čini se da će fakat bit izbora, pa možda već i u studenom mjesecu tekuće godine.