Neizvjesni izbori u Hrastovoj šumi

Ivor Car

14. studenog 2003.

Neizvjesni izbori u Hrastovoj šumi

Izbori postaju sve udarnija tema u svim medijima, u svim birtijama i pogotovo na svim tržnicama, pa tako i kod nas. Ovom prilikom na čitanje vam dajemo laganu priču kolega sa prijateljskog nam Bljeska (onaj plavi banner gore), pod naslovom "Neizvjesni izbori u Hrastovoj šumi". Dakle, kako je Lija osigurala glasove ostalih šumskih životinja saznajte u

Jutro, 23. novembar. Napokon su i stanovnici obližnje hrastove šume dočekali taj dan. Nakon više godina patnje, napokon su naišli na Liju koja je obećala da će zaposliti sve njih i njihovu djecu. Obećala im je da će svima dati njihov osobni hrast u kojemu će moći podići obitelj. Obećala im je ostvarenje svih snova. I 200 kg žirova po glavi stanovnika. Ushićeni stanovnici šume, Vjeverica, Zec, Vrana, Jež i Zmija su se u velikom broju odazvale na pozive dosadašnjeg vladara, Divlje Svinje, da izađu na izbore.

 

Na kraju ih je izašlo svih 100 %, i jednoglasno su odlučile da se ne mogu složiti oko izbora nove vlasti. Neki su se još bojali glasati protiv Divlje Svinje, jer je poznato da Divlja Svinja često pošalje svoje zaposlenike, medvjede, da uvjere sve potencijalne glasače da glasaju upravo za nju.

 

Lija je s druge strane, prišla problemu na drugi način. Platila je 100,000 žirova za 4 nastupa najpopularnijeg Slavuja sa sela. I pokušala je tako doći do glasača nezadovoljnih dosadašnjim životom. Naravno, i Lija je imala druge mogućnosti. Njen prijatelj, Vuk, je također učinkovit u uvjeravanju neodlučnih glasača. No, odlučila se ipak za uglađeniju varijantu. Uz velika obećanja i zakletve za bolje sutra, Lija je polako ali sigurno ušla nekima od birača u srce.

 

Na dan izbora, sve je prolazilo u najboljem redu sve dok se nije otvorila prostorija za glasanje, odnosno, preuređeni šuplji panj, koji je nekada davno služio kao javni WC. Tada je nastala prava strka. Prvo je glasala Stara Vrana koja zna sve što se događa u šumi. Ona je dala svoj glas Liji. Slijedeći je bio plahi Zec.

 

On je svoj glas pak dao Divljoj Svinji. Vjeverica se opredijelila za Liju, Zmija za Svinju, Jež za Liju i tako u nedogled. Na kraju dana, Vuk i Medvjed su nadgledali prebrajanje glasova. Ne zato što nisu vjerovali u sposobnost Njemačkog Ovčara koji je u službi posebnog zaštitnika šume nadgledao glasove, već jednostavno zato što nisu vjerovali jedan drugom da neće nešto smuljati.

 

Rezultati su bili ponižavajući za staru vlast. Čak 60 % stanovnika šume glasalo je za Liju, a samo 40 % za Divlju Svinju, koja se odmah po saznanju o gubitku izbora uhvatila u bolnom grču za stomak uzvikujući kako je upravo progutala uređaj za prisluškivanje koji joj je Lija navodno sakrila u puru. Lija je pak do dugo u noć častila sve prisutne stanovnike besplatnim lišćem u umaku od smole. Uz odzvanjanje anđeoskih zvukova iz grla Slavuja sa sela, svi su se dobro zabavili. Lija je dobila izbore. Dobila priliku da ostvari sva obećanja.

 

Prva stvar na koju je Lija nabasala u svojoj vladavini, bio je problem lokalnog vodovoda (još jedan šuplji panj koji je začudo sasvim solidno zadržavao kišnicu više dana i snabdijevao tako vodom cijelu šumu). Vodovod je naime bio u enormnim dugovima iako je Njemački Ovčar insistirao da je njegova vlada uložila ogromne novce da sanira te dugove i da su ti novci završili u nečijim džepovima. Nitko mu nije vjerovao. Ali, Lija je obećala da će istražiti taj slučaj.

 

Slijedeći slučaj je bio taj da su na svim rukovodećim mjestima u šumi, (plantaža kupina i borovnica – točnije po 2 grma od svake, stari kesten na dobroj lokaciji u šumi gdje su svi stanovnici dolazili na ručak, plantaža gljiva (gljive su ipak sezonsko bilje, rastu samo nakon sezone kiša), itd.. vlasnici bili male divlje svinje, odnosno potomci velike Divlje Vvinje koja je do tada vladala. Ni to nije mirisalo na čistu igru, posebno zato što je šumskim proglasom zbog nedostatka posla preporučeno stanovnicima da se ograniče na jednog zaposlenog po obitelji, da bi i druge obitelji imale od čega živjeti.

 

U stvari, u cijeloj šumi, svi su bili siromašni osim obitelji Divljih Svinja koja je izrasla u dobrostojeću obitelj na račun poštene igre i ni u kojem slučaju krađe.

 

Lija je i to morala ispraviti. Prvi rezultati su se počeli uviđati nakon nepune 4 godine Lijine vladavine. Vodovod je otišao u stečaj, i Stari Jež koji je tu radio je postao ministar zdravstva. On se nekim čudima ipak oporavio i namlatio silne pare. Slijedio je obračun sa malim veprovima. Svi su dobili otkaze i pozavršavali bi u zatvoru da nisu imali silne pare da potplate suca (inače, vuk iz naše priče je dobio to radno mjesto).

 

Na njihova radna mjesta došli su još kompetentniji mladunci lisice, koji su zagospodarili cijelom šumom. Naravno, zbog nedostatka novca, otpušteni su i Zec i Zmija jer su predstavljali višak, iako su oboje bili jako obrazovani na sveučilištu Pod Bijelim Hrastom. Vrana je postala ministar turizma i ubrzo se i ona obogatila. Vjeverica je dobila vodovod za jednu kunu nakon što mu je promijenjena cijela struktura i omogućen razvoj. Sada vozi novu BMW 6icu

 

Na žalost, ponovno je izbila na vidjelo činjenica da raste broj nezaposlenih i da se neki bogate dok ostali jedva žive. I da je sve isto, samo nije više na vlasti Divlja Svinja već pokvarena Lisica.

 

I tako dočekaše nove izbore. Divlja svinja sada obećava 200 kg žirova po glavi stanovnika. Obećava svakome njegov hrast da u miru odgajaju obitelj. Obećava ostvarenje njihovih snova. Obećava ulazak u šumsku uniju do 2007. Biti će neizvjesni slijedeći izbori u hrastovoj šumi.

 

(stormtrooper)