Na popisu birača milijun i pol mrtvih

Ivor Car

16. studenog 2002.

Na popisu birača milijun i pol mrtvih

Katastrofalno visoka stopa smrtnosti od kuge današnjice, AIDS-a, jedan je od glavnih uzroka zašto se uoči općih izbora na kenijskom popisu birača nalazi gotovo 16 % onih koji više nisu među živima. Drugim riječima jedan i pol milijun osoba koje se nalaze na biračkom popisu je mrtvo!
Kenija je zemlja smještena na istoku "crnog kontinenta", a prostire se na gotovo 600 000 km2. Većinski kršćansku Keniju naseljava oko 22 milijuna stanovnika, od kojih pravo glasa ostvaruje nekih 10 milijuna osoba, a koje bi za šest tjedana trebale glasati na tamošnjim općim izborima. Zašto trebali? Zato što je Institut za obrazovanje i demokraciju, sa sjedištem u Nairobiju, utvrdio kako se na popisu birača nalazi preko 1,5 milijuna glasača koji više nisu među živima, što bi izraženo u postotku izgledalo ovako: 15, 8 % osoba sa biračkog popisa nije živo.
Ovakvo stanje pripisuje se uglavnom nerazvijenoj birokraciji u ovoj zemlji članici Commonwealtha, ali i AIDS-u od kojega u Keniji dnevno umire 500 osoba. Ukoliko katastrofalnoj stopi smrtnosti od AIDS-a  dodamo i smrtnost od ostalih bolesti, jasno je kako se precizna evidencija teško može voditi. Ipak do većih izbornih manipulacija ne bi trebalo doći, jer glasači u Keniji svoj identitet dokazuju uz pomoć osobne karte s fotografijom.