Najžešći i najbrutalniji trener slonova u Europi razveseljavat će osječke mališane

Ivor Car

1. prosinca 2005.

Najžešći i najbrutalniji trener slonova u Europi razveseljavat će osječke mališane

Iako je 14 hrvatskih gradova odlučilo zabraniti gostovanje cirkuskih skupina koje prakticiraju točke sa životinjama, Osijek se nije poveo za tim primjerom te će ovih dana ugostiti cirkus 'Gärtner' koji je zbog zlostavljanja životinja u Hrvatskoj već kažnjavan. Gazda cirkusant, Gärtner navodno je jednom prilikom izjavio sljedeće: "slonu treba iskopati desno oko, jer tako ga možeš lakše udariti s te strane"

Što o svemu kažu naši prijatelji s Alerta, pročitajte u nastavku.


U Osijeku od 2. do 11. prosinca gostuje cirkus Gärtner koji je u Hrvatskoj već kažnjen zbog mučenja životinja. Prekršajni sud u Puli kaznio je Antona Gärtnera novčanom kaznom od 19 tisuća kuna zbog zlostavljanja životinja i nepridržavanja hrvatskih zakona o zaštiti životinja, no isti taj mučitelj životinja opet je "dragi gost" Osijeka!

Usprkos protivljenjima udruga za zaštitu životinja cirkus Gärtner ipak dolazi u Osijek, grad koji je odlučio ne slijediti primjere četrnaest hrvatskih gradova i zabraniti gostovanje cirkusa sa životinjskim točkama. Od 2. do 11. prosinca tako će na lijevoj obali Drave sa svojom karavanom utaboriti cirkus Gärtner koji je zbog loših uvjeta držanja životinja bio nepoželjan u Austriji i Njemačkoj i prije zakonske zabrane nastupa svih cirkusa koji uključuju točke s divljim životinjama.

Gärtner stariji bio je poznat kao najžešći i najbrutalniji trener slonova u Europi, koji je tvrdio da "slonu treba iskopati desno oko, jer tako ga možeš lakše udariti s te strane". Isti taj Gärtner bio je upleten u aferu brijunskih slonova 2000. godine. Tada je Anton Gärtner, koji se predstavio kao autoprijevoznik-trgovac slonovima, mučio i maltretirao slonove Sonyja i Lanku, koje je "kupio" od nacionalnog parka Brijuni te je odbio postupiti po zakonu usprkos naređenju veterinarske inspekcije. Osječki zeleni su 2000. napravili prigodnu razglednicu

On je tada jednog slona držao vezanoga lancima u prikolici kamiona, a slon nije mogao niti ležati niti sjediti te nije dobivao hranu niti vodu. Slonica, koja je odvojena od slona, pokušavala je samoozljeđivanje udaranjem glavom o željezne stupove i odbijanjem hrane, uvjerili su se tada predstavnici asocijacije Osječki Zeleni, udruga "Život", Savez Austrijanaca i Nijemaca RH iz Osijeka, Udruga "Capica" iz Rijeke i "Lunjo i Maza" iz Lovrana te Komitet za ljudska prava iz Poreča koji su i pokrenuli akciju za spas slonova, što im je u konačnici uspjelo.

Prekršajni sud u Puli kaznio je Antona Gärtnera novčanom kaznom od 19 tisuća kuna zbog zlostavljanja životinja i nepridržavanja hrvatskih zakona o zaštiti životinja, no isti taj mučitelj životinja opet je "dragi gost" Osijeka!

Tijekom protesta zaštitara životinja Gärtner je pokazao svu svoju primitivnost i agresivnost. Na svakom prosvjedu nizale su se verbalne uvrede i prijetnje, kao i prijetnje bokserom, hitnom pomoći, izbijanjem zuba, podsjećaju "Prijatelji životinja".

Incidenti s ovim cirkusom nastavili su se u Umagu napadom na prosvjednike, u Buzetu, u rijeci Mirni pronađen je mrtav mrežasti piton, za kojega se sumnja da je iz cirkusa koji je u to vrijeme gostovao u gradu, prilikom gostovanja u Dugom Selu od veterinarske inspekcije cirkus je dobio prijavu zbog kršenja Zakona o veterinarstvu, a veterinarska inspekcija zabranila je i u Poreču nastupanje pet životinja, za koje cirkus nije posjedovao liječničke svjedodžbe.

Isti taj cirkus dolazi u naš grad "zabavljati" male Osječane koji će iz prve ruke imati priliku vidjeti patnje zatiočenih životinja, jasno ne shvate li njihovi roditelji da je riječ o najbrrutalnijem obliku iskorištavanja drugih živih bića.