Završen Motovun

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Završen Motovun

Završen je i četvri po redu motovunski filmski festival, navodno najuspješniji i najposjećeniji u kratkoj festivalskoj povijesti. Poznati su i dobitnici sve tri službene nagrade festivala; Propeler Motovuna, Fipresci i Motovun on-line. O dobitnicima i o samom festivalu pročitajte u ....

Završen je i četvrti po redu najhvaljeniji hrtatski filmski festival, naravno onaj motovunski. Sretnici koji su u proteklih pet dana imali priliku prošetati Motovunom mogli su pogledati hrpu filmova i vidjeti što se događa ispod već pomalo slavne motovunske murve.
Festival u natjecateljskim programima dodjeljuje tri nagrade: Propeler Motovuna (glavna nagrada za najbolji film), Fipresci (nagrada međunarodnog žirija filmskih kritičara) i Motovun on-line (za najbolji kratki film). Pa da vidimo:
Propeler Motovuna pokupio je britansko-irski film Bloody Sunday redatelja Paula Greengrassa. Film se bavi, kako mu i samo ime kaže, tematikom nikada zaboravljenog pokolja katolika u Derryju. Film je snimljen u dokumentarističkom stilu i prati dolzak tisuća britanskih vojnika u gorući Derry. Izdvajaju se dvije priče, protestanta-pobornika mirnog rješenja i katolika koji u sukobe biva uvučen protiv svoje volje. Film se može podičiti brojnim ovogodišnjim nagradama, kao što je berlinski Zlatni medvjed, ili nagrada publike za najbolji strani film u Sundanceu.
Magradu kritičara, Fipresci, dobio je njemački film "Pečenjarnica" (Halbe Trepe). Redatelj Andreas Dresen ponudio nam je priču iz njemačkog grada na rubu ničega, Frankfurta na Odri. Radnja se odvija u tridestim godinama prošlog stoljeća i govori o ljudima čije je živote preplavila dokolica i monotonija, a gledatelju ostavlja vjeru u čudo. I ovaj film se može pohvaliti velikim nagradama, kao što je srebrni medvjed, nagrada udruženja njemačkih kinematografa.
Motovun on-line nagrada je u kojoj su sudjelovali kratki filmovi, koje su zainteresirani mogli vidjeti i na službenim stranicama festivala (www.motovunfilmfestival.com). Cijelu stvar sponzorirao je naš monopolist poznat kao HiNet, koji je pobjedniku dodjelio i novčanu nagradu od skromnih 1 000 eura. Dakle, soma eura pokupili su naši susjedi, koji nas redovito "šiju" u filmskim ostvarenjima. Riječ je o bosanskohercegovačkom desetominutnom filmu simboličnog imena "Deset minuta" u režiji Ahmeda Imamovića. Tematika filma vrlo je zanimljiva budući da film pokazuje kako se dvije različite stvari mogu dogoditi u istih deset minuta 1994. godine, na dva različita mjesta, Sarajevu i Rimu.
Da su Hrvati dobri susjedi svjedoči i činjenica kako su posebna festivalska priznanja dobili i drugi naši susjedi, Slovenci za film "Kruh i mlijeko" i Jugoslaveni za film "Srbija godine nulte".
Posebna priča festivala je akcija kojom se od svake prodane karte odvaja po pet kuna za obnovu gradskih zidina Motovuna. Cijena karata je bila 25 i 20 kuna, ovisno od mjesta projekcije, pa je tijekom trajanja festivala skupljeno negdje oko 25 000 kuna. Na završnoj novinskoj konferenciji čelni ljudi, Boris Matić-direktor i Rajko Grlić-umjetnički direktor festivala, istaknuli su kako je posjećenost festivala u odnosu na prošlu godinu porasla za nekih 20%, a web stranice festivala u ovih pet dana je posjetilo 200 000 surfera.