Mladene, lažeš li to?

Ivan Kegelj

29. listopada 2010.

Mladene, lažeš li to?

Nema tome dugo kako je Državno odvjetništvo na svojim stranicama dalo zanimljivo priopćenje - "Napisi i nagađanja te spekulacije nisu dio državnoodvjetničkog postupanja". U istom se tvrdi da DORH i USKOK medijima ne daju ispod stola informacije o tekućim istragama. Nudimo Vam uvid u vjerodostojnost rečenog priopćenja. Tekst Odvjetništva koji se bavi spomenutom tematikom filovat ćemo materijalom koji dokazuje upravo suprotno od onog što Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić putem priopćenja daje na znanje

Već u uvodu upoznat ćemo vas s tehnikom kojom ćemo pokušati dočarati svu apsurdnost teksta kojim nas Državno odvjetništvo nastoji uvjeriti da nema ništa s onim silnim naslovnicama koje donose detalje o tekućim istragama, sve iz "iz izvora bliskih istražiteljima", "izvora bliskim tužiteljstvu" te iz "pouzdanih izvora".

Tekst priopćenja, dakle, filovat ćemo sms porukama koje je Mladen Bajić razmjenio sa upokojenim izdavačem Ivom Pukanićem i te dijelove teksta radi lakšeg snalaženja ćemo zacrniti. Potonji je, naime, bio poznat kao vrlo čest gost Državnog odvjetništva, a njegov Nacional u nekim trenucima je od strane struke bio smatran biltenom rečene pravosudne institucije. Pogledajmo, dakle, kako to izgleda kad tvrdnjama odvjetništva suprotstavimo materijal koji im baš i ne ide u prilog.

Nagađanja te spekulacije nisu dio državnoodvjetničkog postupanja. Jesu li?

"Iz izvora bliskih istražiteljima" ili "iz neslužbenih izvora" ali i "iz izvora bliskim tužiteljstvu" te "iz pouzdanih izvora" formulacije su pod kojima unazad nekoliko dana novinari i komentatori svih sredstava javnog priopćavanja komentiraju rad državnog odvjetništva.

Send to Mladen Bajic at Jul 21, 2008 15:09:
Primjećen je izvjesni Malić kako napušta ured M. Bajića u DORH-u. U rukama je imao svežanj dokumenata.

From Mladen Bajic at Jul 21, 2008 15:11:
Ha ha

Na taj način, kako s netočnim informacijama, tako i sa netočnim i neutemeljenim kalkulacijama i zaključcima, krivo izvješćuju javnost i samim time otežavaju rad državnog odvjetništva na složenim predmetima, prvenstveno mislimo na predmete iz nadležnosti USKOK-a. (12. 10. 2010.)

Send to Mladen Bajic at Jul 22, 2008 20:41:
Mladene, nisam ti se stigao javiti prije. Čitajući danas Jutarnji vidio sam tko ti je draži između mene i gospodina GM (Gordana Malića, novinara Jutarnjeg lista op. aut)

Korištenjem gore navedenih izričaja stvara se u javnosti dojam kako Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, unatoč tome što je postupanje tijekom istrage tajno, daju informacije medijima koji na osnovu toga izvješćuju o radu u tim predmetima.

Send to Mladen Bajic at Sep 17, 2008 15:16:
Al' smo se lijepo Nino i ja napričali u tvom uredu. Bili bi još tamo da nas Željka nije izbacila. Kad se vidimo?

Radi izvješćivanja javnosti ponavljamo, kako novinari i komentatori raspolažu sa "činjenicama" koje od strane državnog odvjetništva nisu dane u formi odgovora na njihove pisane upite i nisu objavljene na službenim internetskim stranicama DORH-a i USKOK-a, pa eventualna saznanja novinara nisu "iz pouzdanih izvora" ili "iz izvora bliskim tužiteljstvu."

Send to Mladen Bajic at May 30, 2008 8:44:
Kada da dođem do gospodina Laze Pajića? Može oko 11,30 h?

From Mladen Bajic at May 30, 2008 8:45:
U 10.30

Send to Mladen Bajic at May 30, 2008 8:46:
Ne mogu. Imam sastanak u INI od 10 h. Kada može kasnije. Imam zanimljive stvari.

Posebno, može štetiti postupanju državnog odvjetništva stvaranje uvjerenja u javnosti kako Ravnatelj USKOK-a, kao nadležni državni odvjetnik, i Glavni državni odvjetnik, kao njemu nadređeni državni odvjetnik, daju izjave o nepoduzimanju progona u cijelom nizu slučajeva i prema većem broju osoba.

Send to Mladen Bajic at Jul 21, 2008 13:10:
Mladene, trebali bi se hitno vidjeti prema dogovoru. Kad da dođem?

Send to Mladen Bajic at Jul 21, 2008 13:12:
Tu sam