Istraga Pukanićevog ubojstva smrdi do neba

Ivan Kegelj

20. listopada 2010.

Istraga Pukanićevog ubojstva smrdi do neba

Nakon svjedočenja Amira Mafalanija, osumnjičenog za pripremanje ubojstva Ive Pukanića, svima je postalo jasno da u istrazi ovog slučaja nešto smrdi do neba. Proklamirana teza da je ubojstvo naručila crnogorska duhanska mafija toliko je puna rupa da je pas s maslom ne bi pojeo. Nakon svjedočenja, crnokronikaški analitičari koji pokušavaju dokučiti zbog čega je Pukanić ubijen svakako će na umu morati imati nove činjenice, od kojih najbitnija kaže: prije likvidacije policiji je Mafalani najavio "veliko ubojstvo" u centru grada, ali službe reda i mira ništa po ovoj dojavi nisu poduzele. Zašto?

Za početak valja podsjetiti na informaciju da je Amir Mafalani prije Pukanićeve likvidacije policiji dojavio da se sprema ubojstvo u centru Zagreba. Prvi je o tome, 14. siječnja prošle godine, javnost izvijestio tabloid 24 sata. Dva dana kasnije PU zagrebačka demantirala je ovu informaciju. Danas se, međutim, ispostavlja da je tabloid imao točnu informaciju: Mafalani je uistinu o pripremama "velikog ubojstva" informirao policijskog službenika, vođu novozagrebačke policijske grupe za borbu protiv organiziranog kriminala Nenada Šipušića.

- Kad sam Šipušiću rekao da se u Zagrebu sprema nešto ozbiljno, on je zanijemio ne mogavši vjerovati. Tad mi je rekao: "Andrija Jarak će ti se javljati ispred haustora”, svjedočio je Mafalani.

Nakon ovog iskaza, u sudnicu je u svojstvu svjedoka pozvan i policajac Šipušić. Pred sucem je priznao da ga je Mafalani četiri dana prije Pukanićevog ubojstva obavijestio da se na ulici sprema ubojstvo.

- Mafalani mi je rekao da se sprema nešto veliko. No, na moja pitanja i potpitanja nije precizirao o čemu je riječ osim da je riječ o ubojstvu. Kad sam ga pitao o kakvom je ubojstvu riječ, nije mi znao reći ništa ni o žrtvi ni o počinitelju. Jedino mi je rekao da će se to ubojstvo dogoditi u središtu grada, potvrdio je policajac Šipušić.

Nadređene o tome, rekao je, nije izvijestio jer informacije koje mu je Mafalani dao nisu bile dovoljne da se nešto pokrene. Ustvrdio je da u policiji "postoji uputa da se ne podnose uopćena izvješća u kojima nije odgovoreno tko, što i koga." U sudnici je policajac rekao i to da je shvatio da Mafalani informacije dobija od Roberta Matanića, pa je doušniku savjetovao da se nastavi družiti sa spomenutim.

Sad na trenutak zastanimo i utvrdimo činjenice:

- Desetak dana prije Pukanićeve likvidacije jedan od osumnjičenih za pripremu iste izvijestio je policiju o tome da se u centru Zagreba sprema "nešto veliko", odnosno ubojstvo. 

- Nakon što je dobio ovu informaciju policajac Nenad Šipušić doušniku je rekao da će mu se Andrija Jarak javljati ispred haustora! Novinar Nove TV Jarak, inače, ispred haustora se javlja kad je netko u haustoru ubijen te bi bilo zanimljivo znati zašto je policajac svom doušniku rekao nešto takvo?

- Policajac Nenad Šipušić o informaciji dobivenoj od doušnika nikog nije obavijestio, niti je o tome sastavio pisano izvješće. S obzirom da je informaciju dobio nakon ubojstva Ivane Hodak, kad je cijela zagrebačka policija bila u stanju pune gotovosti, njegova šutnja krajnje je neobična.  

- Policajac Nenad Šipušić nije šutio samo do Pukanićeve likvidacije. Svoj razgovor s Mafalanijem on nadležnima nije ispričao niti nakon što je ubojstvo obavljeno.

- Policajac Nenad Šipušić u međuvremenu je napredovao s mjesta vođe grupe za borbu protiv organiziranog kriminala na mjesto pomoćnika načelnika za kriminalističku policiju u Policijskoj postaji Novi Zagreb.

Čuđenje Šipušićevim postupanjem nije skrivala niti sutkinja Ivana Kršul, pa je policajca pitala: "Pa zar vi niste čuli za tajne mjere? Tu informaciju ste dobili nedugo nakon ubojstva Ivane Hodak kada je cijela policija bila na nogama. Zar niste mogli ništa povezati?"

Policajac je na to odgovorio da je informacija bila preopćenita te da kolege o tome nije izvijestio kako mu se ne bi smijali. Međutim, kako sam kaže, on je shvatio da Mafalani informacije crpi od Roberta Matanića, pa uistinu čudi zašto se Matanić istog trenutka nije našao pod mjerama (prisluškivanje, tajno praćenje). Cijela zagrebačka policija, kao i novinari koji sektorski pokrivaju kriminal, dobro su znali tko je Robert Matanić. Od uhićenja u Bugarskoj, odnosno u Negotinu, njega je pratio glas hladnokrvnog kilera, kojem nitko nije mogao dokazati ubojstva.

Policajac Šipušić, dakle, imao je informaciju da se sprema ubojstvo, a shvatio je i da ista informacija potječe od Roberta Matanića, čovjeka kojeg je pratila vrlo ozbiljna, ali nedokazana sumnja da se bavi naručenim ubojstvima. Unatoč svemu tome, po Mafalanijevoj informaciji on nije poduzeo ništa, osim što je svom doušniku rekao da će se ispred njegovog haustora uživo javljati Andrija Jarak. Zašto?  

Na koncu, evo još nekoliko informacija koje dovode u pitanje tezu da je Pukanićevo ubojstvo naručila crnogorska mafija, odnosno upućuju da je na zaključak da su policija i tajne službe traljavo odradile svoj posao i tako doprinijele  njegovoj likvidaciji.

1.  Robert Matanić nije stavljen pod mjere, iako su policija i tajne službe znale za njegovu bugarsku epizodu, odnosno sumnju da se  radi o plaćenom ubojici.

2. Istraga se od početka orijentirala na tezu da su Pukanića ubili Crnogorci te je pri tom manje računa vođeno o njegovim poslovima u Hrvatskoj.

3. Nitko nije pokušao objasniti kako je Pukanić došao do novca kojim je kupovao nekretnine, skupe automobile, motocikle i slično.

4. Optuženi organizator Sreten Jocić tvrdi da je Pukanić ubijen zbog informacija koje nje imao o slučaju Hypo banka. Ovaj trag policija također nije pratila u onoj mjeri u kojoj se posvetila dokazivanju teze da su likvidatore naručili pripadnici duhanske mafije.

5. Do dana današnjeg ostaje nepoznato kome je Pukanić prodao Nacional. Jocić tvrdi da je ova transakcija bila Pukanićeva smrtna presuda.

6. Poznato je  da je Pukanić bio angažiran na slučaju Gotovina, kao i to da je u jednom trenutku došlo do svađe s jednim dijelom Gotovininog tima. Bijeg odbjeglog generala financirala je, između ostalog, i mafija, ali sve okolnosti ovog slučaja ostale su nepoznate. Javna je tajna da se nekolicina Gotovinih financijera obogatila prikupljanjem novca za Gotovinu. Pukanić je bio upoznat s mrežom njegovih jataka, pa se motiv za njegovu likvidaciju mogao tražiti i na ovoj strani, ali nije.

7. Javnosti je ostalo nepoznato i zašto je Ivo Pukanić od Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u tjednima prije likvidacije panično tražio da mu osigura američku vizu.