Kolinda nezakonitio zapošljavala svoje kadrove

Ivan Kegelj

18. prosinca 2006.

Kolinda nezakonitio zapošljavala svoje kadrove

Dobri moji Lupeži, prevarili ste se ako ste mislili da su dosadašnje "svinjarije" ujedno i sve "svinjarije" koje je u svojoj karijeri uspjela "režirati" Kolinda Grabar Kitarević. Evo još jedne po kojoj ćete shvatiti zbog čega vi, vaša djeca ili netko iz vaše obitelji nikada neće dobiti pravu priliku, ma koliko bio kvalitetan. Nije, naime, važno biti kvalitetan, nego imati link s "prascima i prasicama" koje nose bijele ovratnike

Ministrica Kolinda Grabar Kitarović u konzulatu u Los Angelesu sredinom godine zaposlila je osobu bez ikakvog diplomatskog i gospodarskog iskustva da u Americi zastupa hrvatske gospodarske interese. Suprotno Zakonu o vanjskim poslovima i pravilniku ministarstva, u direktnom pismenom i telefonskom dogovoru s generalnim konzulom Antom Barbirom, ministrica je zaposlila stanovitu Lanu Mrkša, 26-godišnjakinju koja u tom trenutku nije imala gotovo nikakvog radnog, a kamo li diplomatskog iskustva. Naš list u posjedu je dokumenta koji potvrđuje navedeno, a posjedujemo i izjave svjedoka spremnih navedeno potvrditi na sudu. Autentičnost dokumenta potvrđena je i u MVPEI-u, u kojem napominju da je daljnju korespondenciju o tome vodila tadašnja državna tajnica Vera Varga.

Manipulirajuća informacija

Podsjetimo, u isto vrijeme kad je Mrkša zaposlena, iz konzulata u L.A.-u na temelju lažnih Barbirovih optužbi, ministrica je povukla dvoje vrhunskih i najbolje ocjenjivanih mladih kadrova ministarstva, Marka i Sandru Gašpar. Njih dvoje ovih dana MVPEI pribija na stup srama, jer je putem njihovog slučaja javnost upoznata s nizom protuzakonitih djela koja su se događala u našem diplomatskom predstavništvu u L.A.-u, pa tako i s diplomatskim narkoskandalom koji je uznemirio hrvatsku javnost.

Kad smo se o Mrkšinom zaposlenju informirali u MVPEI-u, putem svoje sad već smijenjene glasnogovornice Ivane Crnić, ministarstvo nam je poslalo još jednu  manipulirajuću informaciju.

Ta informacija kaže da je Mrkša, na prijedlog konzula Barbira, zaposlena u svojstvu lokalnog osoblja, te da je zadužena za dio gospodarskih poslova. Međutim, naš list u posjedu je internog dokumenta ministarstva, koji je 24. studenoga ove godine poslan generalnim konzulima i veleposlanicima. U tom dokumentu, koji je u naša diplomatska predstavništva poslao državni tajnik Željko Kuprešak, jasno stoji da lokalno osoblje može biti zaposleno u svojstvu čistačice, domara, vozača, prevoditelja, a u iznimnim slučajevima može obavljati i pomoćne poslove. Lokalno osoblje, kaže Kuprešakov dopis, nikako ne smije biti angažirano na složenijim poslovima. Spomenuta Mrkša, pak, obavlja iznimno složene i zahtjevne poslove, pa je tako u najmanje jednom navratu mijenjala generalnog konzula Barbira, i to na važnom poslovnom summitu koji je 11. srpnja održan u hotelu Hyatt u Los Angelesu. Hrvatsku je na gospodarskom summitu predstavljala Mrkša, dok su Njemačka, Belgija, Francuska, Kina, Nizozemska i Brazil delegirali generalne konzule ili veleposlanike.

Mrkša nikako ne može biti lokalno osoblje jer do zaposlenja u konzulatu nije bila stanovnica Los Angelesa, nego oko 500 kilometara udaljenog gradića Chicoa kraj Sacramenta. O svemu tome, sudeći po dokumentaciji koju posjedujemo, ministricu je izvijestio Barbir, nakon čega je Mrkša dobila posao. Također, Mrkša je od konzulata dobila i namještaj za stan, kao i niz drugih privilegija na koje kao lokalno osoblje apsolutno nema nikakvo pravo. Ona još uvijek radi u hrvatskom konzulatu u L.A.

Zaobiđen pravilnik

– Prema pravilniku o unutarnjem redu MVPEI-a, za angažiranje lokalnog osoblja konzul Barbir je prijedlog za zaposlenje trebao poslati državnom tajniku, a ne ministrici. S državnim tajnikom, a ne ministricom, komunicira se i u vezi svih ostalih pitanja vezanih za zapošljavanje lokalnog osoblja (članci 75. i 76.).
– Prema pravilniku, lokalno angažiranim osobljem smatraju se državljani države primateljice, strani ili hrvatski državljani, pod uvjetom da imaju trajno regulirano pravo boravka i rada u državi primateljici (članak 74.). Lana Mrkša ne ispunjava niti ovaj uvjet, budući da, tvrde naši pouzdani izvori, nema regulirano trajno pravo boravka i rada u SAD-u.
Da se pri zapošljavanju lokalnog osoblja ministri ne kontaktiraju potvrdio nam je izvor upućen u rad i procedure MVPEI-a.
 – Ministru se takve stvari ne upućuju, jer riječ je o banalnoj stvari. Kad bi najprije ministar, a ne državni tajnik zaprimao svaki zahtjev za zapošljavanje lokalnog osoblja, za ozbiljan posao ne bi uopće mogao naći vremena, tvrdi izvor koji je želio ostati anoniman.

Ministrica znala da radi protiv pravilnika

Dokument koji je razotkrio apsurdno zaposlenje otkriva da je ministrica Grabar-Kitarović bila upućena čak i u činjenicu da je Lana Mrkša u trenutku kad je zaposlenje dogovarano još uvijek pohađala poslijediplomska predavanja na državnom sveučilištu Chico.
 – Sukladno dogovoru(!!!), dostavljam i dokumentaciju za primanje u službu gospođice Lane Mrkša. Rođena je 19. listopada 1980. godine u Zagrebu. Osnovnu i dio srednje škole završila je u Zagrebu, a fakultetsku spremu iz područja međunarodnih odnosa dobila je na državnom sveučilištu u gradu Chico. Trenutno završava poslijediplomski studij iz područja Europski studiji i turizam koji kani završiti u prosincu 2006. godine. (...) Ona bi mogla obavljati dio gospodarskih poslova, a po potrebi i druge poslove, posebice one vezane uz aktivnost generalnog konzula u suradnji s američkim vlastima, drugim institucijama i gospodarskim subjektima, dopisuje Barbir ministrici Kitarović. U dnu dopisa stoji da je dokument dostavljen i tadašnjoj državnoj tajnici Veri Varga.

Barbir povučen na konzultacije

Ministrica Kolinda Grabar Kitarović povukla je generalnog konzula Antu Barbira iz Los Angelesa u Zagreb, navodno radi konzultacija. O čemu će se konzultirati ministrica i njezin suradnik Barbir do jučer nismo uspjeli saznati. Međutim, s obzirom na najnovija otkrića našeg lista, sigurno je da će ministrica i konzul imati o čemu razgovarati.

Novi list