Hrvatska diplomatska sramota

Ivan Kegelj

11. prosinca 2006.

Hrvatska diplomatska sramota

Ministarstvo vanjskih poslova dvije godine zataškavalo je skandal s drogom. Pazite samo popis glavnih likova u ovoj priči, koju je objavio Novi list, a ukratko prenijela Nova TV, dok su se svi ostali oglasili pizdunskom šutnjom. Dakle, u ovom "govnu" imamo ministricu Kolindu Grabar Kitarović, Miomira Žužula, veleposlanika u Americi Nevena Juricu, jednog generalnog konzula, jednog veleposlanika te najbližu suradnicu premijera Ive Sanadera, njegovu "sjekiru" Biancu Matković

Opaske o lažima maloprije pobrojanih dodao autor teksta ...

Skoro dvije godine Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija odrađivalo je veliku akciju zataškavanja narkodiplomatskog skandala. Američka policija početkom 2005. godine ulovila je u kupoprodaji droge Bernarda Barišića, muža administrativne službenice hrvatskog konzulata u Los Angelesu, Božice Barišić. Službenica Barišić, kako se hvalila i tim prijateljstvom prijetila kolegama u konzulatu, velika je prijateljica Biance Matković, predstojnice ureda i najbliže suradnice premijera Ive Sanadera.

Droga je pronađena u automobilu s diplomatskim tablicama registriranim na hrvatski konzulat, pa se Barišić pred američkim policajcima čak pozvao na diplomatski imunitet koji nema. On nema diplomatski imunitet, ali zbog supruge ima službenu putovnicu. Na ruke su mu stavili lisičine, a iz zatvora ga je izvukla supruga Božica, u pratnji jednog djelatnika sigurnosti konzulata. MVPEI je potvrdio informaciju o uhićenju, a dobili smo i potvrdu da Božica Barišić nije disciplinski odgovarala zbog teške povrede službene dužnosti. Do njezinog povlačenja nije došlo "jer je ona dobro i korektno obavljala administrativno-tajničke poslove te nije bilo temelja zašto bi se razmatrao povratak". (laž)

Zatražena hitna istraga

- Nisam znala za to i ne štitim nikakve dilere. To se dogodilo prije nego što sam imenovana, dok je ministar bio Miomir Žužul. O slučaju me je 24. listopada ove godine obavijestio generalni konzul Ante Barbir. Odmah sam zatražila hitnu istragu. Povukla sam notifikaciju dotične osobe od protokola SAD-a. Konzulica koja je tad bila u Los Angelesu, Sanja Bujas Juraga, rekla mi je da ju je policija obavijestila telefonom o događaju. Rekla je da je o tome obavijestila tadašnjeg državnog tajnika Gordana Bakotu jer veleposlanik Jurica tad nije bio u Washingtonu, rekla je u neslužbenom razgovoru uzrujana ministrica Kolinda.

Predstavku o "našoj stvari u LA-u" ministrici je 17. studenog ove godine napisao i mladi diplomat Marko Gašpar, koji je u konzulat, zajedno sa suprugom Sandrom na službenu dužnost stupio u veljači ove godine. Njega je ministrica povukla iz konzulata na temelju lažnih optužbi generalnog konzula Ante Barbira, koji je ustvrdio da Gašpar nije htio raditi. Ministrica ga je prijavila Službeničkom sudu, ali sud ga je oslobodio odgovornosti. Oba tužiteljeva svjedoka iz konzulata u LA-u svjedočili su u korist mladog diplomata. Ministrica se na ovu odluku žalila, iako je sud usvojio čak i materijalne dokaze Gašparevog rada. Prije toga, bez logičnog objašnjenja, ministrica Grabar-Kitarović iz Los Angelesa je povukla i Markovu suprugu, prevoditeljicu Sandru Gašpar

Produžen mandat

Božici Barišić, pak, u srpnju ove godine Kolinda Grabar-Kitarović produžila je mandat, na temelju prijedloga kadrovske službe. U odgovorima na pitanja Novog lista, MVPEI odlučno je demantirao da je ministrica Grabar-Kitarović znala za diplomatski skandal s drogom i zbog nečeg odlučila šutjeti, ali preskočilo je odgovoriti da li je tu informaciju imao veleposlanik Hrvatske u Americi Neven Jurica. U tri dana, ustvrdila je glasnogovornica Ivana Crnić, Ministarstvo nije uspjelo kontaktirati veleposlanika Juricu (laž). Ali, prije nego što nam je Ministarstvo poslalo takav odgovore, uhićenje muža Božice Barišić potvrdio nam je i glasnogovornik Vlade Ratko Maček, i to na vlastitu inicijativu. Maček je pokazao neočekivan interes za našu priču, nazvao je gorepotpisanog novinara, rekao nam ime uhićenog i dao potvrdu skandala. Na ključno pitanje – čiji utjecaj i važnost su zaštitili Božicu Barišić? – naši sugovornici nisu dali odgovor. Ministrica Grabar-Kitarović rekla nam je da ne zna tko je čiji prijatelj te da ne može povezati službenicu Barišić sa Sanaderovom desnom rukom – Biancom Matković.

Niz privilegija

Međutim, u dopisu koji je dobila od mladog diplomata Gašpara, iz kojeg se, kako sama tvrdi, također informirala o diplomatskom skandalu, stoji i sljedeće: "I gospodin Barbir i gospođa Barišić, kako bi dobili opravdanje i prikrili svoja protuzakonita djela, prekoračili su svoje ovlasti te zaobišli zakonom propisanu hijerarhiju unutar Ministarstva, kad su kontaktirali gospođu Biancu Matković, predstojnicu Ureda premijera, i lažno nas optužili da smo vrijeđali ili se pozivali na premijera Sanadera. U prilogu se nalazi e-mail koji potvrđuje navedeno."

Da je Božica Barišić bila sve samo ne uobičajeno tretirana djelatnica administrativne službe, najbolje govori činjenica da je u konzulatu imala niz privilegija kakve nisu imali niti mlađi diplomati. Tisuće kilometara daleko od hrvatskog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, administrativna službenica Barišić uspjela je čak otkupiti službeni automobil konzulata, a na plaću je dobivala dodatke koji nisu propisani niti jednim pravilnikom ili zakonom. U njenim skutima ostao je zaštićen i muž Bernard, poznavatelj zatvorskih ćelija u Los Angelesu. Veleposlanika Hrvatske u Americi Nevena Juricu nismo uspjeli dobiti te smo ostali uskraćeni za komentar činjenice da je hrvatsko veleposlanstvo u Americi prešutjelo i zataškalo nezapamćen skandal.

L. T.