Meetting of Styles

Ivor Car

19. svibnja 2003.

Meetting of Styles

Zamoliše nas ljudi da najavimo veliki hip-hop festival "Meetting of Styles", koji će se ovoga tjedna održati u Zagrebu. Osim crtanja grafita i breakdancea, moći ćete vidjeti i neke poznate hrvatske zvijezde, kao što su Tram 11, Phat Phillie, Frx, Bolesna braća, Oli Doboli, Nered, ...
Dakle, o čemu je riječ? U organizaciji Udruge hrvatski hip hop, u Zagrebu se slijedećeg vikenda održava jedno uistinu veliko događanje pod nazivom "Meeting of Styles". Dakako, to je onaj svjetski poznati festival koji se već godinama održava u dvadesetak svjetskih gradova. Više o njemu možete pronaći na web site-u www.meetingofstyles.com, da ne gnjavim pričom o njemu one koje priča o postanku i rastu festivalu baš i ne zanima. Uglavnom bitno je kako po prvi puta imamo priliku vidjeti takvo nešto i u Zagrebu, i to na zbilja zanimljivom mjestu - igralištu osnovne škole Augusta Cesarca na Ferenčici. U ta tri dana (23., 24., 25. 05.) zainteresirani će moći vidjeti sva četiri činitelja hip-hopa: MC-ing, Dj-ing, breakdance i grafite; baš kako bi to i moralo biti na svakom pravom hip-hop festivalu. Zanimljivo je kako je događaj najavljen i za prošlu godinu, ali organizatori nisu uspjeli pronaći zajednički jezik s gradskom upravom i sve je propalo.
No, nije sve to puki hip-hop, pa organizatori kažu: "Od političkih, društvenih, ekonomskih i tehnološki relevantnih dimenzija za festival, spomenuli bismo kao najvažniju globalizaciju, koja je imperativ u današnjem svijetu. Upravo kroz takvu kulturnu suradnju mladih, globalizacija se najlakše širi i postiže najbolje rezultate stvarajući premise za daljnju suradnju i na drugim aspektima povezivanja. Političko - ekonomska dimenzija cijelog događaja veže se uz napore Republike Hrvatske da što prije postane članica  Europske zajednice."!
Bez obzira na to hoće li Hrvatska u Europu, ili neće, bilo bi dobro da se ovaj festival pokaže isplativim i interesantnim, što je nužnost kako bi o(p)stao u Zagrebu i slijedećih godina. Za kraj, prije rasporeda održavanja, moram samo napomenuti kako autori poslane nam najave nisu poslali i neke podatke, koji bi nam rekli što je od ovog programa džabe, a za što se mora kupiti karta i koliko se ona u pojedinim slučajevima mora platiti, ali čini se da je sve nula kuna, osim onog dijela kad se izvođači idu zabaviti na Stoletov party u OTV-u. Još treba napomenuti da je ostavljen i zid za grafitere početnike, koji će moći nešto napraviti ako donesu svoju boju. Dakle, evo programa:
- 23.05. Party dobrodošlice u sklopu klupske večeri "Go play/Blackout lounge" u Aquariusu, uz eminentne hip-hop DJ-e: Phat Phillie, Frx, Oli Doboli, Bizzo Bodega (Bolesna Braća) ...
- 24.05. Cjelodnevni  program na igralištu O.Š. Ferenčica. (od 12h) (Taj program obuhvaća: ISCRTAVANJE GRAFITA po zidovima škole, domaćih i gostujućih grafiti umjetnika iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Grčke, Italije, Češke, Francuske te čak i s Novog Zelanda,  BREAKDANCE skupinu Freestyle kingz, te sve zainteresirane koji žele pokazati svoja umijeća tog vratolomnog plesa, ULIČNU KOŠARKU svih sportski raspoloženih sudionika i posjetitelja, a sve to uz glazbenu pratnju gore navedenih DJ-a.  Kraj cjelodnevnog okupljanja obilježit će NASTUPI eminentnih domaćih hip-hop izvođača (Tram 11, Bolesna Braća, Nered, Promili ...). Izvođači će se poslije cjelodnevnog događaja moći zabaviti na party-u u sklopu promocije samostalnog albuma poznatog hrvatskog rappera Stoke.)
- 25.05. Eventualno dovršavanje grafita.