LUPIGA TV: RIP Tim Hetherington - Najbolji radovi hrabrog ratnog reportera

Mladen Barbarić

22. travnja 2011.

LUPIGA TV: RIP Tim Hetherington - Najbolji radovi hrabrog ratnog reportera

Tragičan je slučaj kada vas tek smrt upozori na čovjeka i njegovo djelo. Vijest o pogibiji Tima Hetheringtona, koji je nedavno stradao u Libiji zajedno s kolegom fotografom Chrisom Hondorsom, obišla je svijet. Na žalost, vijesti i ljudi, živi i mrtvi, tolikom brzinom prolaze preko ekrana da o njima uglavnom ništa ne saznamo. Iz gore spomenutih vijesti vjerojatno ste zapamtili da je Hetherington bio nominiran za Oscara, a Lupiga će vam predstaviti još neke njegove radove


Tim Hetherington: američki vojnik nakon bitke u Dolini Korengal

Tragično preminuli fotograf, novinar i dokumentarist veći dio svog novinarskog života proveo je u Africi, gdje je kod Misrate i prerano završio svoj reporterski put. Prije no sto će mu jedna libijska granata u 40-oj godini zaključiti život, Hetherington je radio u Liberiji, Siera Leoneu i Nigeriji.

Tijekom 2007. godine nalazio se u Afganistanu gdje je za Vanity Fair snimio američkog vojnika nakon borbe u dolini Korengal, koja je iste godine osvojila nagradu World Presss Photo, a prošle godine je u suradnji sa Sebastianom Jungerom dovršio dokumentarac Restrepo koji je osvojio nagradu žirija za najbolji dokumentarac na Sundance Filmskom Festivalu.

Ovdje vam donosimo možda i njegov najbolji uradak, kratki eksperimentalni film `Dnevnik`. Kako ga je sam Hetherington opisao, "riječ je o osobnom filmu koji izražava subjektivno iskustvo posla kojim se bavim i napravljen je kao pokušaj da, nakon deset godina rada, shvatim što sam". To je kaleidoskop slika koje povezuju našu zapadnu stvarnost s dalekim svjetovima koje gledamo preko medija`.


Nakon Dnevnika pogledajte i već spomenuti Restrepo


Lupiga.Com