Lupiga na Exitu 007

Svjetlana Zorić

17. srpnja 2007.

Lupiga na Exitu 007

Još je jedan Exit, nama šesti po redu, iza nas, o čemu vas uz pokoju fotografiju obavještavamo nakon što smo sanirali akutnu iscrpljenost koja je potrajala pet dugačkih dana. Petrovaradinski festival ove su godine obilježile podignute cijene i Englezi kojih je bilo kao nikada do sada (samo je u Britaniji prodano 12.000 karata). Inače, omiljena zabava Engleza u festivalskom je kampu bila tučnjava sa Škotima i konzumiranje droga. No, što se još, pored toga, događalo i kakvi su dojmovi pogledajte pod

Kao i svake godine do sada, točnije njih šest za redom, mala ekipa Lupige i prijatelja, krenula je na Exit 007. Iako ovoga ljeta nismo bili posebno nabrijani na neke od izvođača, mnoge od njih isplatilo se poslušati i pogledati, a posebna draž petrovaradinskog festivala je ponovni susret s hrpom dragih ljudi s kojima se svake godine susrećemo na istom mjestu.

Zanimljivo je kako je za Exit 0007 u Velikoj Britaniji prodano čak 12.000 karata, tako da povremeno nismo imali osjećaj da smo u Vojvodini, pogotovo jer su nam se čak i konobari obraćali na engleskom, a kada bismo im uzvratili sa "pričaj srpski", znali smo dobiti i odgovor tipa - "a vi ste naši, pa jeste, vidi se, izgledate čisto". Jesu li pod "čisto" mislili na higijenu, ili na odsutnost droga u našoj krvi, nismo se raspitivali, međutim, indikativno je kako je već prvu večer festivala jedan Englez preminuo u festivalskom kampu, navodno zbog prekomjernog uživanja droge. Inače, najdraža zabava Englezima i Škotima u kampu je bila međusobna brutalna tučnjava, zbog koje je u nekoliko navrata stizala i Hitna pomoć.


Beastie Boysi na djelu

Razmaženi uobičajeno niskim cijenama u Novom Sadu, ovog puta smo ostali neugodno iznenađeni, jer Novosađani su u potpunosti htjeli da se Englezi osjećaju kao doma. Tako da su od taksija, preko kafića i restorana sve cijene bile poprilično dignute, gotovo pa engleske. To je na svojoj koži osjetio i pjevač Hladnog piva, Mile Kekin, koji je za relaciju od uobičajenih 100 dinara, taksi platio čak osam puta više.


Prodigy je uzrkovao stampedo i nemilosrdno gaženje

Kad smo već kod plaćanja, valja napomenuti kako je ove godine festival uveo svoju valutu - token. Ideja nije loša, ali jednom kada biste svoj novac promijenili u token, više niste imali nikakav izgled da ga ponovno pretvorite u, recimo, eure. Organizatori su takav problem objasnili s frazom "ostat će vam za dogodine", ali što ako sljedeći put izmisle nešto novo? Problem je bio i to što su tokeni bili "konstruirani" prema cijeni nekog pića, tako da ako ste imali tokene za pivo, uzimanje nekog drugog pića stvari je činilo poprilično kompliciranima.


Izvrsni Robert Plant

Kao što je oduševio Splićane, Robert Plant, ostavio je vrlo dobar dojam i na državljane Exita. Bio je jednostavno odličan i svojim nas je melodičnim zvukom sasvim fino uljuljao. S druge strane nastup Prodigyja, bio je totalna suprotnost. Masa je, najprostije rečeno, pomahnitala i svi su pojurili prema pozornici nemilosrdno gazeći svakoga tko bi im se našao na putu. Malo je falilo da ne izgubimo glavu, stoga se na ovom mjestu zahvaljujem nepoznatom Novosađaninu koji je, mene osobno, uspio izvući iz stampeda.


Tusta iz KUD Idijota

Jedini živući član Ekatarine velike, Ivan Fece-Firči, nedavno se vratio iz Sjedinjenih Država i oformio bend EKV Revisited koji je nastupio i na Exitu. Bend stvarno odlično zvuči, a jedino mu se može zamjeriti to što neke pjesme traju i po 20 minuta. Fusion stage oduševili su KUD Idijoti, ali nam nije jasno kako im je to pošlo za rukom, jer, iako privatno smatram da je riječ o vrlo dragim ljudima, njihov repertoar neviđeno je olinjao i stvarno izlazi na uši. Kad smo već spomenuli pojam olinjali, onda možemo podsjetiti da su na festivalu nastupile i Majke, koje su također izvele svoj "prethistorijski asortiman".


Bare nestrpljivo čeka nastup

Od hrvatskih izvođača valja još izdvojiti Hladno pivo, koje je doslovce zapalilo Fusion Stage, doslovce, jer netko je za vrijeme njihovog nastupa zapalio bengalku. Što se tiče zvuka, mnogi su imali primjedbi na tonca, koji stvari i nije baš najbolje posložio. Naš glavati kolumnist, Edo Maajka, po prvi put je na Exitu nastupao bez benda, poznatih Leksaurina. Iako takav nastup, samo uz DJ-a, nije loše zvučao, problem je što je u takvom okruženju većinu stvari prekidao na pola, ponekad već nakon otpjevanog prvog refrena.


Lauryn Hill

Beastie Boysi su bili luđi nego ikada i ukoliko ih imate priliku negdje pogledati, učinite to bez razmišljanja. Titulu neokrunjene kraljice Exita još je jednom svojim nastupom opravdala magična MS Lauryn Hill, žena s glaščinom kojoj se valja pokloniti. Svoju veličinu dokazao je i legendarni Šaban Bajramović, koji je oduševio i Adama Yaucha iz Beastie Boysa, toliko da je ovaj otišao do organizatora i s velikom se znatiželjom raspitivao o Šabanu. Eto, to je to, vidimo se i na sljedećem Izlazu ...


Šaban Bajramović