Kuda plovi ovaj brod (2)?

Navar Glibotić

30. listopada 2002.

Kuda plovi ovaj brod (2)?

Opet će mi kazati da samo gledam i pišem o crnoj strani cijelog našeg društva. Ama, nitko sretniji od mene kad ne bude ničeg crnog za pisati. A do tada, čitajte o dvije suprotstavljene slike ove naše predivne stvarnosti. Dakle, Silvio Marić protiv Tatjane Mrduljaš, naspram javne kuhinje!

Slika 1. Općinski sud u Zagrebu. Peti kat. Dvoje odvjetnika ulazi u sudnicu. Novinari ostaju vani, jer je rasprava zatvorena za javnost. Sudski spor Mrduljaš - Marić. Tatjana protiv Silvia. Da, ona manekenka protiv onog nogometaša. Ljubavni par koji se jako volija, ali pukla ljubav. I sad ona oće pare, jer je potratila svoj život s Marom.
I sada ona oće 16 milijuna kuna. Brojkama - 16.000.000,00 kuna. Da, ona oće te grde pare, jer je ka samo prala, peglala, kuhala, malo Mari prevodila i normalno, bavila se krevetnim razgibavanjem. Valjda! A nije se bavila onim šta najbolje zna. Manekenstvom. I sad se ne može više baviti time, jer je agenti ne smatraju više poželjnom. I zato oće Marine pare. I, džast for d rekord, traži od suda da je oslobodi sudskih pristojbi zbog slabog imovinskog stanja.
Slika 2. Red ispred javne kuhinje u Branimirovoj ulici u Zagrebu. Centar grada. Red dugačak oko 50 metara. I ljudi ne mogu unutra. Jer je menza već popunjena. I njih nije briga oće li Tatjana izvuć od Mare 16 milijuna. Jer je to nestvaran iznos za njih, ne mogu ga doživjeti. I nije ih briga hoće li Hrvatska u Europu. I hoće li Janko u Europu, konkretno u Nizozemsku. Oni bi samo jeli. Jer su gladni.