Kad Word "poludi"

Rochi

28. srpnja 2006.

Kad Word "poludi"

Neki dan mi je naš vrli gazda sav ushićen poslao mail sa sadržajem u kojem se opisuje kako se nešto upiše u stranicu MS Words da bi ovaj zatim poludio i počeo nekontrolirano ispisivati hrpu "besmislenih" rečenica unutar dokumenta, na stotine stranica. Pa rekoh da objasnim o kakvom se tu fenomenu radi. Koga interesira skok na

Otvaranjem Worda i upisivanjem fraze "=rand(200,99)" i stiskom na "Enter/Return" dokument se na brzinu ispuni hrpetinom teksta. Sa ovim, netom kruže, "zabavni" mailovi u kojima se ova pojava opisuje kao "bug u Wordu", ili "krekiranje Worda" ili "duh u Wordu" ili "virus u Wordu". Da odmah razjasnimo situaciju - ovo nije nikakav bug niti virus, ovo je Wordov feature iliti funkcija!?! On je zamišljen kao mogućnost da se na brzinu testira kako bi gomila teksta izgledala u vašem dokumentu s formatiranjem kakvo želite.

Dakle upišete komandu "=rand()" i Word ispiše testni tekst. Brojevi unutar zagradica također imaju bitnu ulogu. Prvi broj (u našem primjeru 200) označava broj rečenica po paragrafu, a drugi broj označava željeni broj paragrafa koji se trebaju ispisati (op. a. za malobrojne koji ne znaju, "paragraf" je tekst koji završava "Enter"-om). Upišete komandu (npr. rand(200,99)) i Word "ispljune" 99 paragrafa od kojih svaki ima 200 rečenica i eto gooomile teksta za igranje s formatiranjem.

Rečenica koja se ispisuje je "The quick brown fox jumps over the lazy dog" (ovo vrijedi za englesku verziju Office-a, internacionalne verzije imaju svoje varijante). Ova čuvena rečenica koja se tako često pojavljuje kada se pregledavaju vrste i veličine fontova se upotrebljava zato što sadrži svih 26 slova engleskog alfabeta. Tako da se lijepo može vidjeti izgled svakog slova u trenutnom formatu, stilu ili veličini. Evo sada smo riješili i tu čuvenu rečenicu i njome i zaključujemo ovaj tekst. Mogli bismo malo pričati i o smislu i svrsi korištenja one "Lorem Ipsum..." ali to nema veze sa ovim tekstom. Za radoznale, tu je link.

"The quick brown fox jumps over the lazy dog"