LUPIGIN SERIJAL - NEDODIRLJIVI: Božidar Kalmeta, čovjek čiju adresu policija ustrajno zaobilazi

Ivan Kegelj

29. veljače 2012.

LUPIGIN SERIJAL - NEDODIRLJIVI: Božidar Kalmeta, čovjek čiju adresu policija ustrajno zaobilazi

Događaji koji teku pod firmom antikorupcijske kampanje dali su nam, evo, povod za drugi tekst iz serijala "Nedodirljivi". Predmet našeg interesa ministar je Božidar Kalmeta, a povod informacija je da su pritvoreni članovi Uprave HAC-a istražiteljima kao bitnu kariku u lancu korupcije spomenuli upravo Kalmetu i Livakovića. Prije nego eventualno dođe do policijskog saslušanja ministra, na ovom mjestu navest ćemo slučajeve u kojima su policija i Odvjetništvo imali razloga pokucati na vrata nedodirljivog ministra, ali to nisu učinili


Božidar Dario Kalmeta u Zagreb - na nacionalnu dužnost ministra - stigao je s vukući repove sumnje u malverzacije zadarske gradske administracije kojoj je bio na čelu. Jedna od navodnih malverzacija aktualizirana je prije nekoliko dana, a tiče se oduzimanja zemljišta  ljudima koji su prethodno proglašeni nestalima.

- Osim Kalmete, u akciji oduzimanja zemljišta vlasnicima sudjelovali su Zdravko Livaković, tadašnji član Poglavarstva Grada Zadra, te Ana Lovrin, tadašnja tajnica Grada Zadra i zamjenica gradonačelnika, ali i Općinski sud u Zadru, konstatirao je u svom članku novinar Josip Bohutinski iz Večernjeg lista. Lokalni slučajevi ovakvog karaktera bivšem premijeru, danas osumnjičeniku Ivi Sanaderu nisu smetali da Kalmetu imenuje ministrom mora, prometa i infrastrukture (aktualni naziv ministarstva op.aut), što je bila jedna od najodgovornijih dužnosti u Vladi. Kad je instaliran na ovu poziciju, naime, automatski je postao i predsjednik Skupštine Hrvatskih autocesta (HAC) te Hrvatskih cesta (HC), javnih poduzeća koja su raspolagala milijardama i milijardama kuna. Riječ je o investicijskom kapitalu za gradnju cesta i autocesta, a gradnja o kojoj govorimo najveći je infrastrukturni zahvat ikad poduzet na hrvatskim prostorima.  Ukratko, Ivo Sanader imenovao je Božidara Kalmetu na dužnost s koje je mogao kontrolirati tokove takve količine novca kakvu je teško i zamisliti.


U HAC-u i HC-u imao je kontrolu nad enormnom količinom novaca

Iako je Kalmeta logikom svoje ministarske dužnosti automatski sjeo i na mjesto predsjednika Skupštine nekih drugih javnih poduzeća, kao što su Hrvatske željeznice, namjerno na ovom mjestu ističemo Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste, jer minula privođenja čelnih ljudi tih poduzeća sugeriraju nam da je izvjesna i nezanemariva količina državnog investicijskog kapitala na ovaj ili onaj način završila tamo gdje se državni novac najbolje osjeća - u džepovima istaknutih dužnosnika HDZ-a, odnosno izabranog kruga stranci bliskih poduzetnika. U nastavku ovog teksta nastojat ćemo dokazati osnovanost sumnje da je ministar Kalmeta odigrao svoju ulogu u isparavanju državnog kapitala. Osnovana sumnja, inače, temelj je svake istrage državnih organa gonjenja, koji su Kalmetu u minulom razdoblju zaobilazili u širokom luku, omogućivši mu na taj način privilegiju da ga Lupiga danas uvrsti na svoju listu nedodirljivih.  

Odmah po dolasku u ministarski ured, Božidar Kalmeta na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskih autocesta te Hrvatskih cesta imenovao je Zdravka Livakovića. U njegovoj gradskoj administraciji Livaković je obnašao dužnost člana Poglavarstva zaduženog za poslove graditeljstva i zaštite okoliša. Kalmeti zahvaljujući, Livaković je - prije imenovanja na mjesto predsjednika nadzornih odbora - postao i Državni tajnik za infrastrukturu. U novoj eri vladavine HDZ-a, dakle, Kalmeta je postao predsjednik i jedini član skupština HAC-a i HC-a, a Livaković predsjednik nadzornih odbora. Poslovi su mogli započeti: trasama autocesta i cesta diljem Hrvatske potekao je živ novac, a usmjeravao ga je nedodirljivi Arbanas Kalmeta.

Od 2004. do 2007. godine HAC i HC neumorno su raspisivali natječaje i dodjeljivali poslove, uglavnom domaćim poduzećima, među kojima su bila i poduzeća koja se nikad ranije cestogradnjom nisu bavila. HAC i HC trošili su milijarde kuna za nove dionice (auto)cesta, a tinjajuću javnu sumnju da pod Kalmetinim ravnanjem i upravljanjem pri gradnji nestaju deseci, pa i stotine milijuna kuna prvi je ozbiljnije potencirao saborski zastupnik SDP-a Ivica Pančić. Afera se ticala ceste Zadar 2 – Gaženica. U ožujku 2007. godine, naime, Pančić je upozorio da je cijena predmetne dionicem, 17 kilometara duge ceste koja povezuje čvorište autoceste Zadar 2 sa Zadrom, s planiranih 273 milijuna najprije poskupila na 446 milijuna, a potom na 660 milijuna kuna. Kalmeta je, dakako, uzvratio tezom da je napad na njega poliički motiviran, na što je Pančić zatražio da mu Vlada dostavi svu dokumentaciju o gradnji ceste. Na ovom mjestu valja napomenuti da je Pančić Kalmetu uhvatio i u laži. Kalmeta je tvrdio da nikad nigdje nije rekao da će cesta koštati 273 milijuna, a Pančić je potom našao njegovu izjavu i zatražio da ministar podnese ostavku. Istražni organi aferu su efektno zaobišli, a slučaj je okončan tako što je Pančić na otvorenje sporne dionice autoceste donio veliku plišanu hobotnicu. DORH je, doduše, izvijestio da ispituje slučaj, ali na toj obavijesti je i ostalo. Bila je to samo uvertira za ono što će uslijediti dvije godine kasnije.


Afere u HAC-u već godinama ne jenjavaju

Prije kulminacije Kalmetinih problema u 2009. godini dogodio se međutim jedan znakovit slučaj. Ljudima iz Kalmetinog tima u međuvremenu se omakao još jedan ozbiljan gaf. Ministrov dugogodišnji vozač Danijel Miočić najprije je pritvoren, a potom i pravomoćno osuđen zbog iznude građevinskog obrtnika i ugostitelja Miću Valentića. Zajedno s još šestoricom ljudi, Miočić je osuđen jer je od cetingradskog poduzetnika pokušao iznuditi 10 posto provizije za namještanje posla asfaltiranja cesta na području Cetingrada. Dok je ovaj slučaj bio još aktualan, javnost je Kalmeti postavljala neugodna pitanja poput ovog: Kako je ministrov vozač mogao namjestiti cetingradskom poduzetniku posao asfaltiranja cesta? Za Kalmetu i njegovog suradnika Livakovića neugodan detalj bilo je i saznanje da vozač posjeduje impresivnu imovinu u Zadru te da je njegovu vilu gradila tvrtka D&Z, čiji je osnivač i vlčasnik bio upravo ministrov pomoćnik Livaković. Kalmeta se branio da ne spava sa svojim vozačem te da ne može znati što on radi. Kao i u znatno ozbiljnijoj aferi Gaženica, policija je smatrala da ministra o ovom slučaju ne treba ništa pitati.

Odlazak Ive Sanadera s čela države ozbljno je uzdrmao Kalmetinu poziciju. Preživio je niz nesreća u svom sektoru - slijetanje vlaka s pruge u Rudinama,zabijanje broda u otok - ali mrežu mu je načeo tek niz afera u HAC-u koje su kulminirale pritvaranjem članova Uprave poduzeća. Iz mora afera koje su tih dana potresale Hrvatske autoceste kao temelj za propitivanje Kalmetine odgovornosti, odnosno uloge u kriminalnim radnjama, najbitnije je ipak pismo bivšeg predsjednika Uprave Maria Crnjaka Nadzornom odboru poduzeća, pismo u kojem je Kalmeta optužen da je stvorio paralelnu liniju upravljanja tvrtkom, zaobilazeći na taj način njezinog čelnog čovjeka. Ovo pismo nudilo je osnovanu sumnju da je Kalmeta itekako bio upućen u mutne radnje u poduzeću, ali policija je ministra još jednom elegantno zaobišla. Netko je, međutim, morao stradati. Kalmeta se morao odreći svog suradnika Livakovića. Nakon uhićenja u HAC-u taj se iznenada sjetio da u Zadru ima sina, pa dao ostavku kako bi mu mogao posvetiti više vremena. Takvo je obrazloženje ostavke Livaković ponudio javnosti i istražnim organima. Policija će ga kasnije kontaktirati u više navrata, ali do pritvora Livaković nije stigao.


Odlazak Ive Sanadera ozbiljno je uzdrmao Kalmetinu poziciju

Netaknut je, rekosmo, ostao i ministar Kalmeta, ali problemi nisu minuli. Prije nekoliko dana, naime, uslijedili su nova pritvaranja u HAC-u. Da je riječ o ministru kranje neugodnim uhićenjima sugerirao je naslov Slobodne Dalmacije: USKOK PRETRESAO HAC - Pali Kalmetini i Sanaderovi ljudi.  Ponovno je priveden Jurica Prskalo, koji je na mjestu predsjednika Uprave zamijenio Marija Crnjaka. Pritvoren je i Crnjak, ali - što je najvažnije - u Remetinec je transferiran i Josip Sapunar, član Uprave HAC-a zadužen za financije. Riječ je o čovjeku koji dužnost glavnog financijaša obnaša od osnutkva tvrtke, a upravo njegovo ime naveo je u onom pismu Mario Crnjak. Tvrdio je da se Kalmeta sastajao i dogovarao sa Sapunarom i još dva člana Uprave, dok je njega u isto vrijeme zaobilazio. U prvom naletu hapšenja Sapunar je ostao nedirnut, ali muda su se sad okrenula na čelo. U pritvoru su i on i Crnjak, a obojica o Kalmetinim poslovima u HAC-u znaju dovoljno da istražne organe upute na ministrovu adresu, makar u pitanju bio i samo obavijesni razgovor. Unatoč svim gore navedenim situacijama, naime, Kalmeta do sad nije bio niti na obavijesnom razgovoru vezanom za kriminal koji se, smatraju istražitelji, događao u njegovoj zoni odgovornosti. Ubrzo je iskrsao problem za bivšeg ministra: u javnost je procurila vijest da su Sapunar i Crnmjak prstom pokazali na Kalmetu i Livakovića.         

Na redu je pravna država, koja će nam pokazati ostaje li Kalmeta i nadalje u kategoriji nedodirljivih ili će i njegovi poslovi napokon postati predmetom ozbiljne policijske istrage. Ukoliko policvija uistinu istraži Kalmetine poslove, ili nedajbože privede ministra - valja nam se do poda nakloniti antikorupcijskoj kampanji Jadranke Kosor. Pesimisti kakvi jesmo, sumnjamo da će naklon biti potreban, ali u slučaju da istraga ipak bude otvorena najtoplije preporučamo provjeru Kalmetinog imovinskog stanja. Temelj od kojeg valja krenuti svakako je ministrova imovinska kartica.

Ivan Kegelj

P. S.  Cilj ovog serijala nije utvrditi da je netko od političara, političkih dužnosnika ili gospodarstvenika odgovoran za počinjenje kaznenih djela. Serijalom  "Nedodirljivi" isključivo želimo skrenuti pažnju na činjenicu da u Hrvatskoj postoje osobe na čija vrata istražitelji ne kucaju čak niti onda kad imaju osnovanu sumnju da bi osobe o kojima govorimo mogle imati korisna saznanja o počinjenim kriminalnim djelima.

Prethodni tekst iz ovog serijala pročitajte klikom na ovaj naslov: LUPIGIN SERIJAL - NEDODIRLJIVI: Ivica Todorić, prvi među nejednakima