Elektropioniri u Tvornici

lidach

11. listopada 2007.

Elektropioniri u Tvornici

Zagrebačka Tvornica kulture ove je jeseni poduzetnija nego ikad. Nakon fantastičnog "Buldožera", a prije "Disciplin a kitchme" i "Električnog orgazma", ove će subote ugostiti, po našem skromnom sudu, već dugi niz godina najbolji bend u istočnom nam susjedstvu. Dakako, neki su od vas već pogodili da je riječ o "Darkwood Dubu", kojem će prethoditi nastup, kod nas nezasluženo zapostavljenih "Jarbola"

Darkwood Dub, u Lijepoj našoj poznat kao predstavnik beogradske underground scene nastupit će u Tvornici kulture u subotu 13. listopada ove godine. Radi se o bendu kojem korijenje seže još u davnu 1988. godinu, kada egzistira u egzotičnoj postavi s dva bubnjara za jednim setom bubnjeva, dvije bas gitare, ritam mašinom i vokalom. Narednih nekoliko godina bave se stvaranjem glazbe za kazalište i film, a posvećuju se snimanju albuma prvijenca - "Paramparčad", nakon kojeg cijela priča postaje legenda.

Tijekom godina usnimljeno je još pet albuma, zaključno s posljednjim uratkom "O danima" objavljenim 2004. godine. Zvuk koji Darkwood Dub proizvodi može se pokušati opisati kao mješavina duba, reggaea, drum'n'bassa, noisea i melodičnog rocka (iako bi se dalo tu još štošta nabrojati), zapakiranog u plesne aranžmane i prožetog socijalno osviještenim tekstovima. Posljednjim albumom bend pokazuje zavidnu zrelost i nepretencioznost, a njihovo iskustvo najbolje se vidi na nastupima uživo, koji nikoga ne bi smjeli ostaviti ravnodušnim i nerazgibanim.

Za zagrijavanje plesno-scenskog spektakla zadužen je također beogradski bend Jarboli, o kojem zagrebačka publika vjerojatno ne zna puno (većina sigurno ne zna apsolutno ništa), a riječ je o prvenstveno rock bendu s dugom glazbenom karijerom, koji koketira s hard rockom, new waveom, popom, psihodeličnim rockom, pritom ne prezajući ni pred upotrebom elektronike. Preporučamo potencijalnim posjetiteljima da koncertu prisustvuju od početka i probaju upoznati i ovaj bend. Karte se po cijeni od 60 kuna mogu kupiti na blagajni Tvornice te Profil Megastoreu (Bogovićeva 7) i Eventimu (Berislavićeva 13).

Za one koji nisu najsigurniji o čemu je to u ovoj novici riječ, kao i onima kojima treba ugrijavanje za koncert, evo i nekoliko linkova na kojima možete poslušati dio opusa spomenutih bendova.

Darkwood Dub - Nedaleko odavde

Darkwood Dub - Zapremina tela

Darkwood Dub - Elektropionir

Darkkwood Dub - U Nedogled

Jarboli - Ja opet biću tvoj

Jarboli - Rezolucija