Život u ćudorednoj pravnoj državi i rock'n'roll

Svjetlana Zorić

30. rujna 2007.

Život u ćudorednoj pravnoj državi i rock'n'roll

Dakle, dragi Lupeži, događaji koji se nižu u zadnje vrijeme u Lijepoj našoj, ne idu u prilog niti našim dragim političarima, niti jadnom puku, a niti rock'n'rollu. Zadnje što se dogodilo je zapravo tek epilog prošlogodišnjeg koncerta Leta 3 u Varaždinu, na kojem su intervenirali i pripadnici organa za očuvanje javnog reda i mira, ali bome i morala. Naime, osupnuti uobičajenom golotinjom 'Letovaca', oni su im napisali prijavu, a 9 mjeseci kasnije kazna je došla na naplatu

Prošle godine u prosincu je Let 3 zasvirao u Varaždinu, i to na otvorenom prostoru, na središnjem trgu, ispred zgrade gradskog poglavarstva. Unatoč negostoljubivoj hladnoći, bend je izveo već na stotine puta viđenu koreografiju, što se nikako nije svidjelo dvojici organa reda i mira. Naime, Damir Martinović Mrle sa sebe je skinuo svu odjeću i obukao "oskudni kostim koji je prekrio genitalije i stražnjicu", što, čini se, još nije bilo toliko problematično, koliko činjenica da su Mrleta potom njegove kolege podigle prilikom čega se kostim pomaknuo te se okupljenima ukazala Mrletova stražnjica, a bome i genitalije.

No, nije samo Mrle jedini krivac u cijeloj priči, jer sablažnjivo su se ponašali i pjevač Zoran Prodanović Prlja, te klavijaturist Ivan Šarar, kroz čije su se prozirne crne kostime jasno nazirale i njihove genitalije, a bome i stražnjica. Momci u plavom su, dakle, zaključili kako trojka na javnom mjestu vrijeđa moralne osjećaje građana, pa ih je uredno zapisala i njihov slučaj proslijedila Prekršajnom sudu, koji je više od pola godine kasnije i donio odluku. Koncert je dakako prekinut, i to u trenutku kad je Let 3 odlučio počastiti okupljene Varaždince s bisom.

Sva trojica sankcionirana su novčanim kaznama od po 300 kuna, odnosno kako stoji u prekršajnom nalogu s po 80 njemačkih maraka (?!?!?!?) ili 40,90 eura te moraju platiti i sudske troškove u iznosu od ukupno 150 kuna. Okrivljeni su se žalili na ovakav razvoj situacije, a ako im žalba ne upali nadamo se da ispod madraca ili u kakvoj čarapi imaju još nešto sačuvanih njemačkih markica.

- Ako odemo u zatvor jebat će nas svi u guzicu. Mi se toga ne bojimo jer već duže vrijeme u guzici nosimo čep. On potječe iz drevnog Japana, a izradio ga je veliki filozof i mislilac Turimtiga. Čep potvrđuje i to da zahvaljujući njemu nismo bili potpuno goli već su nam guzice bile ukrašene ovim umjetničkim i korisnim predmetom, kažu iz Leta 3 pozivajući posjetitelje kobnog nastupa da im se jave s fotografijom koja bi eventualno ukazivala da su ipak imali čep u dupetu. Sve je tu, dakako, i crno na bijelo ...