Dubrovačka pljačka

Ivan Kegelj

25. travnja 2003.

Dubrovačka pljačka

Kako vam se čini ideja da se ulazak na Gornji grad naplaćuje Švabi, Japancu, a bogami i Englezu? Što mislite o tome da pri svakom ulasku u povijesnu jezgru Splita svi koji laprdaju na stranom jeziku pljunu deset kuna za ulaznicu? Što bi pomislili kad bi vam Mađari htjeli naplatiti ulazak u Budim? Što kažete na to da vam u Veneciji uzmu lovicu zato što ste htjeli prođirati Trgom svetog Marka? Nižepotpisani bi poslao sve u hurac. Hoće li turisti koji posjete Dubrovnik stjerati koga u hurac krasni kad im pokušaju ...
... naplatiti šetnju povijesnim središtem "groda"? Ne znam hoće li, ali znam da bi se ulazak na Stradun "vikend okupatoru" uskoro mogao naplaćivati. A o čemu je riječ?
O tome da je gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica najavila da bi nedavno predstavljeni prijedlog tamošnjeg Gradskog poglavarstva za naplatu ulaznica turistima koji žele razgledati jezgru "groda" uskoro mogao biti prihvaćen.  
- Sada se razrađuje način naplate koji bi se primjenjivao. Jedna od mogućnosti je da autobusi koji voze izletnike u Dubrovnik plaćaju pristojbu, druga - još važnija - jest naplata ulazaka turistima s brodova na kružnim putovanjima koji borave u Dubrovniku nekoliko sati, briljirala je žena s prezimenom hercegovačkog gradića iz kojeg potječe doktor Ivić Pašalić.
Prva dama "groda" veli da bi se novac od pristojbe ulagao u obnovu i očuvanje infrastrukture u povijesnom središtu grada, što je, objašnjava nam, uvriježena praksa i u većini europskih povijesnih gradova.
- Ako ta zamisao dobije zeleno svjetlo gradskih vijećnika, može se očekivati da će Dubrovnik uskoro imati stalan izvor prihoda za obnovu spomeničke baštine, poentirala je prezimenjakinja pitomog gradića u kojem je nižepotpisani jednom pojeo lošu pizzu. 
A ovaj Lupež - Dubravki na znanje - ne podržava takvu ideju i smatra da je to govno od ideje. Ovaj Lupež smatra da je Dubravka u onim godinama kad menopauza utječe na razmišljanje i od solidne žene pravi čangrizavu babu. Ovaj Lupež podržava gradonačelnika koji će turistima ponuditi sadržaj i od jednog briljantnog turističkog odredišta napraviti briljantnu zaradu. Ne pljačkom, nego dobrom i raznovrsnom ponudom.
Ne znam jesam li premali čovjek, ali nakon njene ideje palo mi je na pamet da gostima koji mi dođu na crnu vinčinu naplatim dva cenera i tim novcem na kraju mjeseca platim račune za stan.
-Ako oni meni budu pljunuli lovicu pri ulasku u stan i idući put će imati gdje doći, kažem ja.