Čudne slike i situacije iz Sarajeva

Ivan Kegelj

31. listopada 2012.

Čudne slike i situacije iz Sarajeva

Sve fotografije koje donosimo u ovoj novici snimljene su u Sarajevu. Gledajućih ih, uvjereni smo, nećete skidati osmjeh s lica, ali ukoliko bolje osmotrite - ovi prizori duboko su potresni. Oni ukazuju na svu težinu postratne tranzicije kroz koju prolazi Olimpijski grad. Činjenica da su ih javno dostupnima učinile same Sarajlije, i to ne da bi se kukalo, nego da bi se s njima nasmijalo - e to, to je onaj famozni sarajevski duh o kojem ste slušali. Odlikuje ga, prije svega, sposobnost da se šališ na svoj račun i sam sebe, da prostite, podjebavaš

Naslov albuma prepisujemo s mjesta na kojem smo fotografije našli, a davat ćemo ih u nastavcima. Dakle - "Čudne slike i situacije iz Sarajeva". 

 

U startu jedna prigodna - Bosnujmo i Herceglenišimo. Glagol eglenisati dolazi iz Turskog jezika, a značio bi - razgovarati.

 

Na ovoj, pak, fotografiji možete vidjeti kako se u Sarajevu brani automobil od nasrtljivog pauka

 

Ovako izgleda prometni kaos na Sarajevski način.

 

U tramvaju se uvijek nađe stolica viška. Ako se ne nađe - ponese se od kuće.

 

Sarajevo zna šta su zimske radosti, a zna se bogami s istima našaliti na jedinstven, sebi svojstven način.

 

Kad je zima, red je da se čovjek i omrsi ćevapima s roštilja, pa makar roštilj i nemao pri ruci. Sarajevo zna djelovati u uvjetima koji se ne mogu nazvati idealnim.

 

Umijeće improvizacije vidljivo je na svakom koraku, kod građana svih generacija.

 

Ni u toplini haustora stvari i uređaji nekad ne idu kako se od njih očekuje. Međutim, valja samo pristojno iskomunicirati problem i čekati da stvar bude riješena.

 

Za pripaziti da netko nekog ne bi popravljao pajserom - tu su gotovo uvijek budne snage reda i mira.

 

Snage reda i mira valja obavijestiti ikad kanite držati susjede budnima do kasno u noć.

 

Iako ova fotografija nije snimljena u Sarajevu, nego u Kalesiji, jasno poručuje da sa komšijama nije mudro ulaziti u svađu. I pričuvu za zgradu valja plaćati redovito, e kako vas kućni savjet pri renoviranju zgrade ne bi zaobišao.

 

Sve je ljepše kad stigne toplije vrijeme, vrijeme kad se čovjek može opustiti na svakom koraku.

 

A kad se opusti čovjek, red je da se opusti i pas. Trolejbus je kao stvoren za takvo što.

 

Dok je pas u troli, mačka je zauzeta čekanjem golubova. Golubovi bi, pak,rado bili zauzeti ostavljenim im kruhom, ali nešto im se baš i ne žuri da do njega dođu.

 

nastavit će se...