Sarajevska furka

Božidar Alajbegović

7. lipnja 2006.

Sarajevska furka

Cijeli niz hrvatskih dosad nepoznatih pisaca uspjelo je afirmirati se putem blogova i svoju poeziju i prozu naposljetku i ukoričiti. Nedavno je i u BiH jedan blog objavljen kao knjiga. Knjiga 'Sarajevska furka' je rezultat truda i ljubavi spram rodnoga grada dvoje mladih Sarajlija, a mladi autori svoje djelo posvećuju svoj sarajevskoj djeci poginuloj u ratu od 1992. do 1995. godine

Prvi put u Bosni i Hercegovini jedan blog je objavljen kao knjiga. Radi se o blogu Sarajevska furka na adresi http://city.blogger.ba, koji je bio jedan od najposjećenijih blogova na BiH blog servisu Blogger.ba.

"Sarajevska furka" je projekt dvoje mladih ljudi koji svoju ljubav prema gradu predstavljaju svima nama. Knjiga se sastoji od pet poglavlja, ima preko 130 stranica i objavljena je u dvojezičnom izdanju (svi tekstovi popraćeni su i prijevodom na engleski jezik). Opremljena je kvalitetno, sve stranice su u koloru i uz sve se tekstove nalaze odgovarajuće slike.

Riječ je o jedinstvenom pokušaju da se Sarajevo prikaže nezvanično, da progovori iz ugla onih koji su djetinjstvo proveli u njemu, voljeli ga najviše kada je bilo najteže i isto toliko kada je najteže vrijeme prošlo, ističu autori knjige Jasminko Halilović i Asija Kamarić. Više informacija o samoj knjizi, kao i o narudžbi, možete dobiti na web stranici knjige www.sarajevskafurka.com, a što o svojoj knjizi kažu mladi autori:

Mi smo Ase i Jacek, i pokušali smo u ovoj knjizi predstaviti Sarajevo onakvo kakvo mi doživljavamo svakodnevno. Onakvo kakvo mi volimo, i kakvom se divimo. Naše Sarajevo nije stalo na ovih 130 i kusur stranica. O njemu se može pisati puno više, ali smo dio svega toga morali ostaviti za drugi dio knjige, koji će, nadamo se, doći.

Za više od godinu i po dana napisali smo preko 100 tekstova o Sarajevu, od kojih je 50 pažljivo izabranih našlo mjesto u ovoj knjizi. Inače, svi su prevedeni na engleski jezik, čime smo dali šansu strancima da upoznaju dušu Sarajeva. Svi tekstovi popraćeni su odgovarajućim slikama. Sve stranice su u punom koloru, knjiga je štampana na kvalitetnom 135-gramskom papiru i uvezana tvrdim koricama. Knjiga je posvećena sarajevskoj djeci poginuloj u ratu od 1992. do 1995. godine.

Sada, kada je sve iza nas, možemo reći da smo ponosni na ovo što smo radili u slobodno vrijeme posljednjih gimnazijskih dana.

"Sarajevska furka" nastala je isključivo zbog ljubavi prema Sarajevu, i njeno izdavanje su u potpunosti financirali autori.