Cirkus primitif

Svjetlana Zorić

16. lipnja 2004.

Cirkus primitif

Svake kazališne sezone napravim istu kobnu pogrešku, ne napravim raspored onih predstava Cirkus primitif balet, impresivno i očaravajuće djelo postavljeno u zagrebačkom HNK koje koje želim pogledati i onda pred kraj sezone na vrat, na nos pogledam željeno. Ovaj put to je bio savjetujem svima, pa čak i onima koji prema baletu gaje predrasude, ne vole ga i ne razumiju

Kao i svake godine, umjesto da si napravim raspored predstava koje želim pogledati tokom sezone ja sve strpam za kraj i sad brže bolje sve pregledavam. Ovaj put u moj kadar je ušao Cirkus primitif balet, postavljen u zagrebačkom HNK. Djelo je to poznatog koreografa Staše Zurovca na glazbu Jeana Marca Zelwera, a u kojoj sudjeluju Suzana Bačić, Olja Jovanović-Zurovac, Elisa Klein, Ersilia Nikpalj, Lovorka Puk-Tomić, Ana Samovojska, Mirna Sporiš-Palada, Andrej Barbanov, Alen Gotal, Ovidiu Muscalu, George Stanciu, Staša Zurovac. Sama predstava bila je premijerno je izvedena na Međunarodni dan plesa, 29. travnja ove godine.

Od samog početka preda mnom se nalazilo 12 neumornih balerina i baletana premazanih brončanom bojom, što ostavlja snažan dojam na gledatelja. Iako kratak (traje oko 50 min) Cirkus primitif balet nas je osvajao iz minute u minutu, sve do samog kraja. I baš kada pomisliš da je kraj, biva kako je to tek početak. Toliko smo željeli da balet nikada ne stane, da smo se prilijepili za sjedala i pustili glas iz grla.

Svakako pogledajte Cirkus primitif balet u idućoj sezoni, jer bez obzira što možda ne volite balet ili ste u posjedu nekih predrasuda prema istom ili se jednostavno ne razumijete u njega. Ovo nije klasična baletna predstava. Garantiram kako ćete uz puno simpatične muzike, divnu koreografiju i šarene plesače izaći iz HNK-a s osmijehom od milijun dolara.

Još nešto, na posljednja dva baleta Cirkus i Hamlet, primijetila sam da više nema orkestra, već se muzika pušta s matrice. Možda slučajnost, koincidencija, ali sve mi nešto smrdi da bi moglo biti  istina da je i zagrebački HNK "puk'o". Pa eto mogao bi Sanader kojem su puna usta ljubavi prema Hrvatskoj i njenoj kulturi, usmjeriti koju kintu i na tu stranu.