Stand-up komedije uskoro i u Zagrebu

Božidar Alajbegović

14. siječnja 2004.

Stand-up komedije uskoro i u Zagrebu

"Sretnici" među vama koji su Novu bili primorani dočekati pred TV ekranima imali su prilike uživati i u HRT-ovom "humorističnom" programu, koji se svojim velikim dijelom oslanjao na komičarske vještine Ljubomira Kerekeša. Svi vi koje je njegov dar za komiku nagonio na zviždanje ili psovke, uskoro ćete imati priliku u Zagrebu upravo na takav način popratiti slične nastupe

Naime, u Zagrebu je osnovan Comedy Club Tiger Lily u kojem će se održavati večeri stand up komedije.

Za one koji nisu upućeni o čemu se radi, treba reći da je stand up komedija iznimno popularan vid klupske zabave u SAD-u, a sastoji se od nastupa uživo, glumaca koji imaju nekoliko minuta na raspolaganju da publiku nasmiju ili oraspolože. No, za razliku od kazališta, čar stand up komedije krije se u tome što je publici dozvoljena promptna emocionalna reakcija na komičarsku izvedbu, pa publika osim aplauzom ilitiga pljeskom vještinu glumca može popratiti glasnim komentarima tokom same izvedbe, ili čak i zviždanjem. 

Comedy Club Tiger Lily svoje će stand up komičarske večeri održavati svakog četvrtka u Hemingway clubu, a publiku će zabavljati poznati hrvatski glumci i književnici, uz goste iz inozemstva. Na premijernom nastupu smijehom će okupljene počastiti Edo Vujić, Ranko Zidarić, Željko Pervan, Jimmy Stanić, Ivica Jakšić Puko, Simo Mraović i Davor Dretar Drele, te britanska zvijezda stand-up komedije Anthony Low i vodeća talijanska pantomimičarka Silvia Gribandi.

Ideja pokretanja projekta stand-up komedije u Zagrebu krenula je od Igora Tomljanovića, koji će biti i glavni direktor zagrebačkog Comedy Cluba Tiger Lily. Gospodin Tomljanović 13 je godina živio u Australiji i tamo je nakon studija glume specijalizirao upravo stand-up komedije.

Kako je hrvatska publika poznata kao vrlo zahtjevna i teško ju je nasmijati, biti će iznimno zanimljivo vidjeti kakve će reakcije dočekati prvi komičarski nastupi u klubu. 

Inače, svi će nastupi biti i glazbeno popraćeni, za što će se na premijernoj večeri pobrinuti Ibrica Jusić i Jasna Bilušić.

Klub planira organizirati i audicije kojima mogu pristupiti svi koji misle da imaju nešto smiješno za reći, pa tako možda u budućnosti dobijemo i "hrvatskog Jerry Seinfelda", a upravo su u toku pregovori oko nastupa Špire Guberine, Tarika Filipovića, Rene Bitorajca, Ljubomira Kerekeša, Predraga Vušovića, Vilija Matule i mnogih drugih. 

Stand-up komedije u svakom su slučaju dobrodošao vid zabave koji će dodatno obogatiti zagrebačku klupsku scenu. A tko zna, možda se kao rezultat iskristaliziraju i neki novi domaći kreativni potencijali, pa budući novogodišnji i ini TV programi napokon zasluže da ih se nazove humorističnima, bez navodnika.