Che Guevara se rasuo u tisuću komada, 40 godina nakon smrti

Mladen Barbarić

28. listopada 2007.

Che Guevara se rasuo u tisuću komada, 40 godina nakon smrti

Čitava zemlja zgrožena je vandalizmom, izvijestio je venecuelanski HRT nakon što se saznalo da je tek postavljeni spomenik argentinskom revolucionaru mučki upucan pravo po sredini tijela. Stakleni spomenik visok gotovo dva i pol metra postavljen je 8. listopada u spomen na 40 godina otkako s nama više ne živi čovek, drug i komandante, a svoj desetodnevni život okončao je pod rafalom nepoznatog počinitelja

Spomenik argentinskom revolucionaru, pop ikoni, komunistu, socijalistu i najprodavanijoj robi na planeti, Chavezova je vlada podigla u blizini Meride negdje u andskim vrletima na oko četiri hiljade metara visine. Ova vukojebina odabrana je, a zbog čega drugog nego simbolike? Naime, Che je ovo mjesto posjetio 1952. godine tijekom putovanju po Južnoj Americi pa je lokalna vlast, u skladu s vladinom politikom promocije lika i djela komandantea, odlučila postaviti staklenu plohu visoku 2,4 metra i debelu tri centimetra.

No, priznat će svaki muškarac, tri centimetra zaista su malo i nedovoljno. Nepoznat netko uzeo je jednako nepoznato oružje i sprašio par metaka u staklenu površinu s likom Ernesta koji se, poput Stublićevog radija razbio u hiljade komada. Pod srušenim spomenikom ostala je hrpa stakla i pokoji letak nezadovoljnih članova Patriotske fronte Parama koji kaže da hladnokrvni ubojica poput Chea ne može biti uzor njihovoj djeci.

Nezadovoljnici su Chavezovoj vladi poručili da spomenik podignu u obližnjem Chavezovom rodnom mjestu Sabanetu. Uglavnom, sa spomenikom ili bez njega, Če će podjednako ostati ikona idealista i korporacija, studenata i brend menadžera kao i raznih vlada koje će od njega i dalje raditi što na kraju najbolje i znaju, lutku na koncu.