"Šarena revolucija" iznjedrila nove prosvjede

Ivor Car

28. rujna 2006.

"Šarena revolucija" iznjedrila nove prosvjede

Akcija grupice volontera udruge "Tutto Completo" pod motom "Šarena revolucija" jučer se pred zgradom Predsjedništva BiH, u samom središtu Sarajeva, pretvorila u žestoki sukob jednog od volontera s nekoliko policajaca, a nemile su scene zabilježile i kamere BHT čije snimke možete vidjeti u nastavku. Jučer su kao znak podrške kolegama iz "Tutto Completo" na istom mjestu prosvjedovali građani

Cijela priča započela je u srijedu kada se nekoliko volontera iz udruge "Tutto Completo" dovezlo ispred glavnog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je najčešće zatvoren budući se koristi samo za protokolarne svrhe. Iz prtljažnika su četvorica mladića izvadili vrećice s bojama i počeli ih bacati na zgradu, dok su tri djevojke razvile transparent s natpisom "šarena revolucija" prosvjedujući zbog općeg stanja u BiH, te ogorčeni što im u šest godina postojanja nitko od državnih institucija nije pružio pomoć.

Uskoro na mjesto događaja uz pitanje "Šta je bilo?" stiže i nekoliko policajaca koji osiguravaju Predsjedništvo, a jedan od njih se opasno zakrvio s poprilično agresivnim volonterom, koji je policajca, osim udarcima šakama, počastio i sprejajući ga bojom. Na kraju je isti volonter dobio i brutalne batine, što možete vidjeti i na ovom linku.

Na istom mjestu danas se okupilo nekoliko stotina građana u prosvjedu koji je točno u podne organizirao pokret "Dosta" i koji je na petnaestak minuta zaustavio promet u vrlo frekventnoj Titovoj ulici. Uz parole "Dolje Predsjedništvo, dolje troglavo čudovište", "Nasilja je dosta", "Vlast i policija - mito i korupcija", okupljeni su izrazili svoje nezadovoljstvo brutalnošću policajaca i sasvim naivno zatražili ostavku ministra za sigurnost.

Istovremeno najagresivniji volonter zadržan je u pritvoru i teretit će ga se za napad na službenu osobu i oštećenje tuđe imovine, za što je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Inače "Tutto Completo" je udruga registrirana u Kaknju, a kao svrhu svoga postojanja navode: "Kroz promoviranje ubrzane edukacije ekološkog načina života , strateškim odabirom i radom sa bojama/farbama, želimo mlade revitalizirati i na taj način pokrenuti 'početni korak' ka neminovnom pomirenju naroda BiH".