2.Anarhistički sajam knjiga

Božidar Alajbegović

24. ožujka 2006.

2.Anarhistički sajam knjiga

Nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg prvog, pred nama je i drugi Anarhistički sajam knjiga. Cilj sajma je na lokalnoj razini razviti dostupnost slobodarske i srodne literature, ali i proširiti diskusije koje se vode unutar anarhističkog pokreta, te ih dovesti do zaključaka važnih za sredinu u kojoj živimo. U nastavku vam donosimo cjelovit program događanja, koji je stvarno bogat, i, nemoj netko da ne dođe!

Drugi Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu održat će se od 31. ožujka do 02. travnja 2006. godine u bivšoj tiskari 'Borba' (Preobraženska 6/Cvjetni trg), a popratni program na nekoliko drugih lokacija u centru grada.


Uvodni program


26. 03. - 02. 04. 2006.

(svaki dan od 17:00 - 20:00)

[galerija Nova, Teslina ulica, Atrij]

Izložba anarhističkih plakata iz Španjolskog građanskog rata 1936. - 1939.

Povodom sedamdesete godišnjice ustanka i revolucije pokrenute u Španjolskoj nakon vojnog puča, tijekom sajma knjiga možete posjetiti izložbu anarhističkih plakata iz tog razdoblja. Izbor izloženih plakata opisuje težnje i pokušaje ostvarenja društvenih promjena koje su poticale anarhističke organizacije u Španjolskoj.

Anarhisti i anarhistkinje su tijekom građanskog rata u Španjolskoj odigrali ključnu ulogu u obrani zemlje, te pokrenuli najopsežniju anarhističku revoluciju u povijesti, koja je na kraju slomljena. Kao poseban dodatak programu, a također povodom ove obljetnice, objavljujemo i tekst Španjolski građanski rat - Anarhizam u akciji.

Tijekom izložbe će biti prikazani i filmovi o španjolskom anarhističkom pokretu:

Nedjelja, 26. 03. 2006. u 18:00

Fury Over Spain, film u produkciji talijanskog Centra za slobodarske studije G. Pinelli, sastavljen od dokumentarnih snimaka CNT-a (anarhosindikalističke Nacionalne konfederacije rada iz Španjolske). Autentične snimke iz razdoblja revolucije i priča o tijeku događaja.

Ponedjeljak, 27. 03. 2006. u 18:00

El Forat, dokumentarni film o suvremenom anarhističkom pokretu u Španjolskoj, odnosno Barceloni, koju kapitalizam pokušava transformirati u grad okrenut potrošnji i kapitalu, a svakodnevna ljudska borba ga pokušava održati prilagođenog ljudima.

Utorak, 28. 03. 2006. u 18:00

Zemlja i sloboda, igrani film u međunarodnoj produkciji o Španjolskom građanskom ratu koji neodoljivo podsjeća na knjigu G. Orwella Kataloniji u čast, a izrazito dobro dočarava međunarodnu solidarnost, revolucionarni duh tijekom rata, kolektivizaciju, unutarnje probleme i na kraju slom revolucije, ali i duh koji je ostao živ nakon poraza.

Srijeda, 29. 03. 2006. u 18:00

Anarhistice, španjolski igrani film koji kroz osobnu priču govori o ratu, promjenama u društvu, svježoj revoluciji i na koji način se događala, dvojbama i strahovima društva koje je iz tradicionalističkog postajalo slobodno.

Četvrtak, 30. 03. 2006. u 18:00

Četvrti svjetski rat, svakako ne film o Španjolskom građanskom ratu, no ipak će biti prikazan kao dobar zaključak onoga gdje se danas nalazi pokret i na koji način je revolucija nastavljena tijekom Četvrtog svjetskog rata koji se događa sada i ovdje.


Glavni program sajma


Petak, 31. 03. 2006.

15:00 - 21:00

[bivša tiskara 'Borba', Preobraženska 6/Cvjetni trg]

Sajam knjiga - dođite i pogledajte knjige koje nude izdavači, besplatne materijale različitih grupa, novine, časopise...

17:00 - 19:00

[knjižnica 'Bogdan Ogrizović', Preradovićeva 5]

Politički zatvorenici i Anarhistički crni križ u Grčkoj. Predavanje i diskusija o političkim zatvorenicima u Grčkoj, te aktivnostima Anarhističkog crnog križa [www.anarchistblackcross.org], organizacije koja daje podršku i bavi se pitanjem političkih zatvorenika.

19:00 - 20:00

[knjižnica 'Bogdan Ogrizović', Preradovićeva 5]

Video projekcija filma Weather Underground

Nakon predavanja pogledajte film Weather Undergound, koji govori o istoimenoj organizaciji koja je u vrijeme hipi pokreta djelovala u SAD-u i predstavljala nešto što svakako ne povezujemo sa hipi pokretom ili barem uobičajenim shvaćanjem onoga što je predstavljao.


Subota, 01. 04. 2006.

10:00 - 15:00

[Trg Petra Preradovića/Cvjetni trg]

Sajam knjiga se seli na otvoreno, pa su knjige dostupne i na "špici"... U slučaju lošeg vremena sajam se seli nazad u tiskaru 'Borba' (Preobraženska 6/Cvjetni trg).

12:00

[bivša tiskara 'Borba', Preobraženska 6/Cvjetni trg]

Radionica shopliftinga... Znate li što je Yo Mango!? Ne? Svakako provjerite o čemu je riječ tijekom ove informativne i vrlo praktične radionice.

16:00 - 17:00

[bivša tiskara 'Borba', Preobraženska 6/Cvjetni trg]

G-8 u St. Petersburgu. Kolektiv Abolishing the Borders From Below [http://www.abb.hardcore.lt] će predstaviti međunarodne pripreme za summit G-8, koji se događa tijekom srpnja 2006. godine u St. Petersburgu.

17:00 - 18:00

[bivša tiskara 'Borba', Preobraženska 6/Cvjetni trg]

Psihijatrija. Predavanje i diskusija o psihijatriji iz anarhističke perspektive. Što je zapravo psihijatrija, kako se koristi i na koji način utječe na naše živote?

18:00 - 19:00

[bivša tiskara 'Borba', Preobraženska 6/Cvjetni trg]

Predstavljanje izdavaštva Intu [http://knihy.intu.cz] i časopisa A-Kontra [www.a-kontra.net] iz Češke. Saznajte više o anarhističkom izdavaštvu u Češkoj, od suvremenih autora do anarhističke povijesti, i upoznajte rad časopisa A-Kontra. Diskusija će se baviti i anarhističkim izdavaštvom u Istočnoj Europi mogućnostima razvoja, suradnje, ograničenjima, itd.

19:00 - 20:00

[bivša tiskara 'Borba', Preobraženska 6/Cvjetni trg]

Barbarizam susreće barbarizam. Istočna Europa je na udaru kapitalističkog divljanja, a članovi kolektiva Abolishing the Borders From Below [http://www.abb.hardcore.lt] će govoriti o primjeru regije Walbrzych-Biedaszyby u Poljskoj, gdje su zatvoreni rudnici ugljena, bijeda dolazi do krajnjih granica, a sada se i anarhisti uključuju u pomoć bivšim rudarima.


Nedjelja, 02. 04. 2006.

10:00 - 15:00

[bivša tiskara 'Borba', Preobraženska 6/Cvjetni trg]

Sajam knjiga - dođite na kavu ili čaj, potražite knjigu koju ste propustili prethodnih par dana, pozdravite se sa sudionicima i provedite nedjeljno prijepodne u ugodnom društvu...Time zatvaramo 2. Anarhistički sajam knjiga.


Off program sajma


Petak, 31. 03. 2006. u 21:00

[klub Močvara, Trnjanski nasip bb]

EU'S ARSE (Italija)

http://www.eusarse.tk

Kultni talijanski hardcore punk bend, iz prve generacije talijanskihbendova (Wretched, Negazione, Upset Noise,...), koji su još početkom 80ih otvarali veliki broj aktivnih skvotova po sjeveru (i ostatku) Italije. Ponovno aktivirani prije dvije godine, a kao vokal pojavio se Richard iz Warfare/Pizde Materne. Izvrsna prilika za pankere mlađe generacije koji se u njihovo vrijeme još nisu ni rodili, da uživo vide, čuju i osjete izvornu anti-establishment energiju, jer i sam bend poručuje "After 20 years, it's still a fucked up world...".

NULA (Šibenik)

Povodom 2.ASK, nakon nešto više od godinu dana od njihovog posljednjeg koncerta, u goste nam dolazi i šibenska Nula, kao jedni od najaktivnijih predstavnika scene s početka i sredine 90ih. Bend koji je u to vrijeme inicirao domaće nezavisno underground d.i.y. izdavaštvo, odsvirao dosta koncerata na do tada nepostojećim mjestima, te utjecao na povezivanje ljudi sličnih razmišljanja. U originalnoj postavi zasvirat će većinu starih hitova (pojavit će se i neka reizdanja), a nadajmo se da ćemo nakon svega nekad dočekati i njihov prvi dugosvirajući album.

AMOK (Zagreb/Sisak/Kutina)

www.run-amok.org

Punk ekipa svira metal u hardcore bendu.

upad: 30 KN


Subota, 01. 04. 2006. u 21:00

[klub Močvara, Trnjanski nasip bb]

P.A.I.N. - Propaganda And Information Network (UK)

www.music.mercia.org/ironman/pain/.en

Najlegendarniji punk-reggae bend s kraja 20. stoljeća, nastao 1995. godine na ostacima AOS3 i Radical Dance Faction, s ljudima koji su na sceni već dugi niz godina. Autori mnogih hitova, a i domaće dub reggae snage regrutirane iz punk krugova (Abrakha-Dub-R, Radikal Dub Kolektiv), redovito su svirali njihove obrade na koncertima. Teško je da je bilo koji punk tulum u posljednje vrijeme prošao bez njihove mjuze negdje u pozadini. Ti "hitovi", kao i oni njihovih prethodnih bendova, već 5 godina uzastopce sastavni su dio, a često i početna motivacija pri organiziranju i održavanju klupskih programa pod nazivom "Punk-Reggae Fiesta!".

Za razliku od prvih punk bendova koji su još krajem 70ih počeli koketirati sa reggaeidnim prizvucima (the Clash, the Ruts, SLF...), i koji su tako dodatno začinili svoj ulazak u svjetski glazbeni mainstream, P.A.I.N. se i nakon 11 godina čvrsto drže temelja punkerskog undergrounda, redovito objavljujući communiqué sa svojim kritički argumentiranim razmišljanjima i stavovima prema postojecoj engleskoj i globalnoj društveno-političkoj situaciji, a nebrojeno puta su odsvirali dobrotvorne koncerte u tradiciji engleskih free festivala, te intenzivno surađujući sa raznim inicijativama i organizacijama.

Nismo mogli dobiti bolji bend za završnu feštu 2. Anarhističkog sajma knjiga, na kojoj će dodatni program prije i nakon koncerta popunjavati dj Jebiga & crew selekcijom srodnih punk-reggae-party bendova.

upad: 35 KN


Više informacija potražite na:

www.ask-zagreb.org