KINOOKUS – KRUH I DUH: „Što na platnu, to na pjatu“

Ivan M.

3. rujna 2015.

KINOOKUS – KRUH I DUH: „Što na platnu, to na pjatu“

Otvaranjem Kinookus place jutros u 9 sati ispred Kneževog dvora, u Stonu je počeo 6. Kinookus Food Film Festival koji nosi naziv "Kruh i duh", koji je posebnu pozornost posvetio najmlađima. Riječ je, inače, o jedinom hrvatskom festivalu koji spaja umjetnost filma i uživanja u hrani, a trajat će do nedjelje 6. rujna.

„Duhovna dimenzija hrane, njena simbolika u svakodnevnom životu te uloga u obredima i svetkovinama, s posebnim naglaskom na tradiciji kruha, središnje su teme svih sekcija Festivala“, poručuju organizatori. Već u 10 sati krenula je prva u nizu od nekoliko kreativnih radionica za djecu koju vodi Maša Žarnić, pod nazivom „Pelješka zvijerka“.

U 19 sati započet će službeni program otvorenja, i to inauguriranjem izložbe "Kruh vrh pogače", posvećene tradicijskim kruhovima naših krajeva. Ovu je izložbu priredila članica Kinookusa, Ana Marinković, u suradnji s velikom poznavateljicom dubrovačke gastronomije Jadrankom Ničetić, dubrovačkim umjetnikom Lukom Piplicom te kustosicom Kuće Bukovac u Cavtatu, Lucijom Vuković.

Ukupno se radi o pet radionica, koje osim Maše Žarnić vode i poznati kuhar JP McMahon te Maja Marković. A što očekuje najmlađe?

Kinookus
Polaznici današnje radionice (FOTO: Kinookus)

Što ti se događa u tijelu dok jedeš?

Mladi polaznici imat će priliku sudjelovati na radionici jednog od najpoznatijih kuhara današnjice, JP McMahona.
Vodi: JP McMahon

Maja, Djeca i Kruh 

U ovoj radionici namijenjenoj djeci osnovnoškolske dobi promatrat ćemo procese kroz koje prolazi kruh prije nego završi u pećnici.
Vodi: Maja Marković

Mirisne ogrlice 

Zamisli da imaš ogrlicu koja plaši komarce i moljce, a privlači simpatične prijatelje!
Vodi: Maša Žarnić

Ojo de Dios Mobili! 

Neobični magični rombasti predmeti Ojo de Dios na hrvatskom jeziku zovu se Božje oko i dolaze nam od drevnih Indijanaca iz Srednje Amerike. Na peti rođendan svako je dijete dobivalo svoje Božje oko koje ga čuva i štiti na njegovom putu.
Vodi: Maša Žarnić

Pelješka zvjerka 

Ako niste znali, na Pelješcu se u moru, među maslinama i kupinama kriju najčudnovatije zvjerke! Neke su opasne, a neke nisu - tko zna koje ćemo zajedno nacrtati kroz igru, i potom uokviriti u pelješki okvir!
Vodi: Maša Žarnić

Nakon svečane ceremonije otvorenja koja počinje u 20.30 sati prikazat će se film „Hadwinova presuda“ redatelja Sashe Snowa kojim započinje natjecanje dugometražnih i kratkometražnih filmova za nagrade Velika i Mala kamenica, a nakon projekcije publiku očekuje zakuska u organizaciji Slow Fooda Dubrovnik uz kušanje vina iz obiteljskih vinarija s Pelješca i jazz glazbu Garden Street Quarteta. 

U sekciji „okušavanje“ za Veliku i Malu kamenicu našlo se više od 40 igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta, među kojima je i od kritike hvaljeni dokumentarac Wima Wendersa „Sol zemlje“. Od ovog izdanja Kinookusa uveden je i novitet - „Što na platnu, to na pjatu“. Naime, ograničen broj gledatelja bit će u prilici kušati hranu i pića koja se pojavljuju na filmu koji se u tom trenutku prikazuje, što će, kažu organizatori, doprinijeti sveobuhvatnom osjetilnom iskustvu. 

U Ston iz Dubrovnika možete stići Kinobusom koji s Pila polazi u 18 sati, a cijeli festivalski program pronaći ćete na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Kinookus

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".