BOŽIĆNI OBIČAJI: Pokloni pod stabljikom marihuane, a u adventskom kalendaru zelena iznenađenja

Mladen Barbarić

15. prosinca 2010.

BOŽIĆNI OBIČAJI: Pokloni pod stabljikom marihuane, a u adventskom kalendaru zelena iznenađenja

Tisućljetna borba za slobodu izražavanja dovela nas je do toga da napokon možemo Božić i Novu godinu slaviti kako nas volja. Možemo ih i ne slaviti, a možemo slaviti i Hanuku ili nešto po vlastitom izboru. Možemo slati čestitke, poklanjati darove, u kuću pozivati plaćenog Djeda Mraza i varati vlastitu djecu, možemo na prozor lijepiti snježne pahuljice, ići u crkvu, kititi bor … Ovo je priča o nekima koji su Božić odlučili proslaviti sasvim neuobičajeno, ali na korijenima tradicije

Predstojeće blagdane jedan je 21-godišnji Nijemac odlučio proslaviti tek malo improvizirajući tradicionalne običaje. Umjesto dobrog starog bora ili jelke, mladić iz Koblenza u svojoj je dnevnoj sobi ukrasio gotovo dva metra visoku stabljiku marihuane. Kako i priliči okitio ju je raznim kuglicama i anđelčićima te svjećicama. Taman kad se spremao pod jelku-marihuanu staviti poklone, na vrata mu je pokucala tamošnja policija.

- Stabljika je uglavljena u postolje za bor i ukrašena svjećicama, prepričao je policajac, a prenosi nam AFP. Preneraženim policajcima „hašišar“ je objasnio da nije bio zadovoljan količinom ukrasa te je namjeravao dodatno urediti svoju božićnu stabljiku, a pod nju i postaviti darove kako tradicija i nalaže.


Improvizirano božićno drvce (FOTO: ilustracija)

Gdje ima stabljike ima i marihuane, zaključili su policajci te su čačkajući po kući 21-godišnjaka pronašli i 150 grama cvjetova indijske konoplje koje je mladi Nijemac namjeravao „potamaniti“ u društvu prijatelja te je krajem prošlog tjedna zaradio i prijavu zbog posjedovanja droge.

Čini se kako „travar“ iz Koblenza nije jedina žrtva Božića u Njemačkoj. Prošlog utorka njegov je vršnjak iz Münchena uhićen nakon što je na svaka vrata u kući postavio Adventski kalendar. Prema staroj germanskoj tradiciji iza svakog datuma na kalendaru postavlja se čokoladica, no ovaj je momak umjesto slatkiša ostavljao „piz trave“.


Za svaki dan nova porcija u adventskom kalendaru (FOTO: ilustracija)

Dakako, policajcima je tvrdio da je kalendare dobio na poklon ne znajući o čemu se radi. Prije nego što je pušten, nepovjerljivi „plavci“ ostavili su mu prijavu za posjedovanje droge.