Bijeli Božić na talijanski način

Mladen Barbarić

10. prosinca 2009.

Bijeli Božić na talijanski način

Možda vam se čini kako je Lupiga pomalo zastala, izgubila dah i usporila rad. Ali pogledajte malo oko sebe. Recesija je, beznađe, svuda nevolja ... U takva vremena čovjeku svakakve stvari padaju napamet. Približava se svakojakom ekstremu. Približava se Bogu, hvata se za svaku slamku. Susjedi Talijani odlučili su pak spojiti ove dvije slamke i, u fasciu štono bi se reklo, proslaviti „Bijeli Božić“, s time da ovaj pridjev „bijeli“ ne označava snijeg nego nešto sasvim drugo

Gradonačelnik iz redova Sjeverne lige mjesta Coccaglio u pokrajini Brescia, poduprt s trojicom suradnika iz Berlusconijeve Stranke sloboda, donio je odluku kako njihovo mjesto napokon zaslužuje bijeli Božić. Time nisu naumili preduhitriti nepouzdanu prirodu i od Bandića posuditi topove za snijeg, već su angažirali policiju da pokuca na vrata svakog domaćinstva kako bi ukućanima provjerili papire. Ukoliko u selu pronađu ijednog crnca, mulata ili Arapa bez ausvajsa fino će ga istjerati iz mirnog im sela i eto ti blagostanja i sreće na sveti kršćanski praznik.


Obojenog Djedice u Coccagliou sigurno neće biti

Operacija „Bijeli Božić“, kako su je prigodno nazvali zbog dana završetka (25. prosinca), pročešljat će 7.500 seljana, a pretpostavlja se da među njima živi oko 1.500 stranaca. Policajci će strpljivo zvoniti od vrata do vrata ne bi li pronašla, kako procjenjuju, oko 400 ilegalaca. Inače, samo u posljednjih deset godina u ovo malo mjesto doselilo se 1.562 stranaca, uglavnom Marokanaca, Albanaca i građana bivše Jugoslavije, kazuju statistički podaci.


Odmah su se pojavili i prigodni grafiti

Iako je dio građana zgrožen ovom idejom, gradonačelnik Claudio Abiendi pita se gdje su ti prosvjednici nedjeljom. „Ja odlazim u crkvu, a nedavno sam bio i kod Pape te sam jedan od osnivača Sjeverne lige“, odgovara sam sebi prvi čovjek Coccaglia pokazujući neistomišljenicima kojim životnim putem je trebalo da krenu. Kako se sam pohvalio, do kraja prošlog mjeseca policija je pozvonila na vrata oko 150 domova te je već polovica ilegalaca pronađena.


Dio zlih imigranata već je pronađen

Ovaj model proslave bijelog Božića silno se dopao njegovim stranačkim kolegama gradonačelnicima u okolici te ga već kopiraju. Na konvenciji Sjeverne lige održanoj 24. listopada u Milanu ovaj inventivni način proslave Božića naišao je na opće odobravanje vrha stranke, a ministar policije Roberto Maroni stranačkim drugovima davao je savjete kako da provedu naum i ne upadnu u neprilike sa sudstvom.
 
Dakle:

Slamka jedan – Bog. Točnije mali Bog iliti Božić i njegovo rođenje.
+
Slamka dva – ekstremizam. Točnije netrpeljivost prema strancima.
=
Fascio