Booksom protiv džigere

Ivor Car

2. lipnja 2008.

Booksom protiv džigere

U svojoj novoj, malo je reći fantastičnoj kolumni, Riječni rak govoreći o džigeri precizno pogađa u bolno mjesto. Iako, istina najviše boli, jer Riječni rak vam niije ništa slagao, u sveopćem "džigeraštvu", postoje i ljudi kojima valja skinuti kapu i nakloniti se do pada. Pri tome na prvom mjestu mislim na tri hrabre djevojke iz Bookse, koje su usprkos svemu uspjele ostvariti dobar dio svojih nauma. Stoga pogledajte što ta zagrebačka oaza nudi za početak tekućeg nam mjeseca

1.6.2008. (nedjelja) u 20.00

Knjizevna vecer :: Alan Bissett, Laura Hird, Susie Maguire, Alan Spence i Kevin Williamson

Neke knjizevne scene toliko su bogate da njihovu zivost moze prikazati samo viseglasje, stoji u sluzbenom priopcenju Festivala. Svim svojim snaznim glasovima skotska knjizevnost dokazuje da je upravo takva. Jednadzba je jednostavna: visestruko nagradjivani autori Alan Bissett, Laura Hird, Susie Maguire, Alan Spence i Kevin Williamson predstavit ce raznolika, ali podjednako zanimljiva lica suvremene skotske kratke price, skotske knjizevne scene i skotskog identiteta. Kroz pricu ce nas voditi Tomislav Brlek.


2.6.2008. (ponedjeljak) u 17.00

Knjizevna vecer :: Boris Dezulovic i Marko Vidojkovic

U programu pod nazivom 'Na barikadama' nastupa dvojac koji ne treba predstavljati. Uz pet romana, Vidojkovic iza sebe ima i ponesto prica koje je objavljivao u casopisima te u knjigama 'Projekat Bukovski', 'Na Treaem trgu' i 'Podgorieke noai', a objavio je i zbirku prica 'Bog ti pomogo'.

Dezulovic je svoje mjesto na Festivalu zaradio zbirkom 'Poglavnikova bakterija', a sve ostalo cime se bavi i sto je napisao da i ne spominjemo.


3.6.2008. (utorak) u 18.00

Knjizevna vecer :: Adam Bodor

S domaceg terena selimo se u Madjarsku. FEKP u goste nam dovodi Adama Bodora, koji se jos '68. odlucio profesionalno baviti pisanjem, a mozete ga citati i na hrvatskom. Iza sebe ima brojna djela i jos brojnije nagrade i prijevode.


4.6.2008. (srijeda) u 20.00

Predstavljanje :: Soborpark, Madjarska

Dok se Festival privremeno seli u Dubrovnik, u Booksi nastavljamo s madjarskom spikom. Arhitekt Akos Eleod predstavit ce Memento park s tematskim cjelinama od kojih je jedna Soborpark, odnosno Park spomenika. Radi se o parku koji je uskrsnuo sve komunisticke spomenike koji su nekad krasili madjarske ulice i trgove, a koji su padom komunizma postali nepocudni te su stoga uklonjeni. Bit ce zanimljivo vidjeti kako funkcioniraju umjetnicka djela koja su nekad velicala socijalisticku ideologiju.


5.6.2008. (cetvrtak) u 20.00

Predstavljanje :: casopis Ex Symposion

Kao i prethodni program i ovaj je realiziran u suradnji s madjarskim veleposlanstvom. Gosti iz Madjarske - Peter Bozsik, Gyula Zeke i Viktoria Radics, uz Borivoja Radakovica, Sladjana Lipovca i Istvana Ladanyija predstavit ce najnoviji broj madjarskog tematskog casopisa Ex Symposion koji redovito prati zbivanja na hrvatskoj sceni. Aktualni broj Fuest (Dim), kroz eseje, poeziju i price bavi se problematikom zabrane pusenja na javnim mjestima s posebnim naglaskom na klubove, kavane i restorane.


6.6.2008. (petak) u 20.00

Knjizevna vecer :: Sanneke Van Hassel, Laura Hird i Susie Maguire

Ovogodisnji Festival zatvara program pod nazivom ‘Ladies’ night’ u kojem nastupaje tri zene, jedna Nizozemka i dvije Skotkinje, koje nikako ne propustite upoznati. Razlozi su brojni, da ne nabrajamo. Nakon citanja i druzenja s autoricama slijedi party, odnosno zatvaranje FEKP-a 2008 uz koncert grupe Olovni ples.