Počinje 3. Međunarodni festival suvremene poezije

Božidar Alajbegović

9. travnja 2008.

Počinje 3. Međunarodni festival suvremene poezije

Po treći put u Zagrebu će se održati Međunarodni festival suvremene poezije, s nastupima jedanaestero pjesnika i pjesnikinja u trodnevnom programu. Oni će svoju poeziju čitati u Gjuri II i Booksi, a kao šlag na torti naposljetku nas očekuje i knjiga koja u originalu i prijevodu na hrvatski jezik donosi pjesničke uratke svih sudionika. Prilika je to da domaća publika uživo doživi suvremenu europsku poeziju i pobliže upozna pjesnike

Treći Međunarodni festival suvremene poezije održat će se od 15. do 17. travnja 2008. godine, u prostorima klubova "Gjuro II" i "Booksa" u Zagrebu. Ove godine Festival predstavlja ukupno 11 mladih i priznatih autora, od kojih osmero iz Italije, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Portugala, Slovenije, Finske i Velike Britanije te troje iz Hrvatske. Festival će se službeno otvoriti 15. travnja u 21 sat, nastupom svih jedanaestero autora u klubu "Gjuro II". Preostala dva dana festivala, 16. i 17. travnja 2008. godine, autori će nastupati u "Booksi" u 19 sati, gdje će publika imati priliku doživjeti uživo suvremenu europsku poeziju i pobliže upoznati pjesnike.

U srijedu 16. travnja, s početkom u 19 sati, čitaju Sara Ventroni iz Italije, Sanna Tahvanainen iz Finske, Maria Barnas iz Nizozemske, Stanka Hrastelj iz Slovenije te Marko Pogačar i Dorta Jagić iz Hrvatske.

U četvrtak 17. travnja, s početkom u 19 sati, čitaju Filipa Leal iz Portugala, Silke Scheuermann iz Njemačke, Anthony Dunn iz Velike Britanije, Vilde Heggem iz Norveške i Marijana Šutić Pavlicevich iz Hrvatske.

U sklopu festivala, Brutal će u suradnji s nakladničkom kućom Kigen, objaviti knjigu pod nazivom "Perle na jeziku", u kojoj će biti objavljena poezija svih sudionika u orginalu i prijevodu inozemnih pjesnika na hrvatski i engleski jezik te hrvatskih pjesnika na engleski jezik. Organizator 3. međunarodnog festivala suvremene poezije je Brutal - udruga za promicanje kulture i umjetnosti, u suorganizaciji s udrugom Bijeli val i klubom Booksa. Kratka biografija i po jedna pjesma autora/ica koji nastupaju 16.04. u Booksi dostupni na ovom linku, a  biografija i po jedna pjesma autora/ica koji u Booksi nastupaju 17.04. dostupni na ovom linku.