Neće Hrvat ni za džabe

Ivor Car

18. svibnja 2006.

Neće Hrvat ni za džabe

Besmisleno je i bespredmetno ponovno ukazivati na primitivnost ljudi nam svagdašnjih (vidi novicu: "Porazni jad naš i konačna bijeda", a i komentare), ali koliko je riječ o indikativnoj pojavi ponajbolje svjedoči činjenica kako se sinoć na besplatnoj projekciji vrlo dobrog cjelovečernjeg filma "Iz dubine prostora", u zagrebačkom Goethe Institutu, osim nas, obrelo tek dvoje ljudskih bića, od kojih je jedno dobar dio filma prespavalo

Jasno je, nije upalila ni "plemenita" ideja viđena na ovim prostorima za vrijeme komunizma, gdje se radništvu gotovo silom u život nutkala kultura. Nije upalila ni ideja viđena poslije ove maloprije spomenute, gdje se neke svježe "hoch" slojeve guralo tamo gdje im, očito, mjesto nije bilo. Jasno je - hrvatska prosječna lešina jednostavno ne želi "kulturu". I to je to.

Svi uzaludni pokušaji ovdje završavaju, osuđeni na propast i apsurdnu situaciju da se novine otvaraju kako bi se provjerila vrištava informacija koja pleše na naslovnicama - Hoće li Severina nastupiti u zlatnim ili crvenim štiklama. To je pitanje koje muči domaću javnost, čak više i od onoga zašto izbornik Kranjčar nije pozvao Da Silvu ili koliko kvadrata ima Todorićeva vila.

Kako inače objasniti činjenicu da su se na projekciji njemačkog igranog filma "Iz dubine prostora" ("Aus der Tiefe des Raumes", 2004.) pojavila tek dva zainteresirana bića. Pogotovo s obzirom da je riječ o potpuno besplatnoj projekciji. Nije razočaranim Nijemcima pomoglo niti to što su seriju projekcija povezali s nogometom, misleći da će time privući ponekog iz onih slojeva koji žive samo za manifestaciju što se uskoro održava u Vaterlandu. Istovremeno, Göthe se vjerojatno okretao u grobu, proklinjući onoga tko je institut s njegovim imenom dao ovom gradu.

Inače, vrijedi spomenuti, riječ je o laganoj komediji, napose simpatičnom i nostalgičnom filmu čija je radnja smještena u šezdesete godine Zapadne Njemačke. Kroz sasvim običnu, svevremensku, ljubavnu priču poremećenu tek neobičnim i izumrlim hobijem, nenametljivo je upleten i nogomet, i to putem jednog od najlegendarnijih njemačkih nogometaša - Günthera Netzera, slavnog igrača Borussie Mönchengladbach i Real Madrida.

Dakle, ukoliko na sljedećoj projekciji u Goethe Institutu (Vukovarska 64) vidim više od dva živa stvora, smatrat ću ovo svojom osobnom pobjedom. Slijedi:

22. svibanj, 19 sati - One Day in Europe (Hannes Stöhr, Njemačka/Španjolska, 2005., 93 min)

29. svibanj, 19 sati - Apsolutni divovi / Absolute Giganten (Sebastian Schipper, Njemačka, 1999., 93 min)

31. svibanj, 19 sati - Jedanaest vragova / Die elf Teufel (Zoltán Korda, Njemačka, 1927., 98 min)

7. lipanj, 19 sati - Šampioni / Die Champions (Ch. Hübner / G. Voss, Njemačka, 2003., 129 min)


Svi filmovi imaju titl na engleskom jeziku.