Amerikanci ubili još jednog novinara

Ivan Kegelj

19. kolovoza 2003.

Amerikanci ubili još jednog novinara

Već dugo na ovoj retardiranoj stranici nije bilo riječi o drugovima Amerikancima. Izvojevao svjetski pandur pobjedu u Iraku, a nekako zatim je u svijetu pala cijena nafte. Trebalo bi nekoga pitati jesu li te dvije stvari povezane. Ali to je prežvakana tema. Vijest glasi, Ameri mrtvi hladni ubili snimatelja Reutersa, pa rekli da je greška. Ispričali se nisu, a i da jesu sumnjam da bi to Reutersovom nesretniku nešto značilo.
Ergo, Mazena Dana ubio je vojnik s američkog tenka, pa rekao da je pomislio kako čovjek u ruci drži raketni bacač. Višestruko nagrađivani novinar ubijen je u nedjelju dok je izvještavao o napadu na američki zatvor u predgrađu Bagdada.
Posljednje njegove snimke prikazuju tenk, a zatim se čuje ispaljenje, nakon čega kamera pada na tlo. I čovjek je mrtav. Dobio metak u prsa. Iza njega ostalo četvoro djece.
I tako, još jedan trag "đavoljeg kopita" u Iraku će već sutra biti zaboravljen, a soldati će biti na nišanu i kroz nišan tražiti nove žrtve. Inače, Reutersov snimatelj 13-ti je novinar koji je u Iraku ostavio kosti, a nije niti prvi niti posljednji kojeg je ubila američka vojska.
Walt Whitman se okreće u grobu.