Lennon kao Gollum

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Lennon kao Gollum

Kako bi izgledao film "Prstenova družina" da je snimljen još 1960. godine i da su u njemu glumili dečki iz Beatlesa? Zvuči glupo, no ta mogućnost je zbilja postojala. Možda u tom slučaju ne bi bilo ovoga svima nama dragog "Gospodara", a Harry Potter bi bio gadno gledan.
Redatelj "Prstenove družine", Novozelanđanin Peter Jackson je na nedavnoj dodjeli Oscara imao zanimljiv razgovor sa Sir Paulom McCartneyem. U tom razgovoru, koji je Jackson novinarima otkrio na povratku s dodjele, saznao je kako su davne 1960. g. Beatlesi imali namjeru glumiti u ekranizaciji trilogije J.R.R. Tolkiena. Dečki su si već bili raspodjelili uloge. McCartney je trebao biti junak Frodo, John Lennon bi se okušao kao stvorenje imena Gollum, George Harrison bi bio "savjetnik" McCartneya, odnosno mudri čarobnjak Gandalf koji u filmu savjetuje Frodoa u njegovom pothvatu, a Ringu Starru se svidjela uloga pomoćnika Sama. Zamislili su da sve to režira Stanley Kubrick.
No za ovu ideju nije bio zagrijan sam Tolkien, pa je kao tadašnji vlasnik filmskih prava odlučio odbiti ovu viziju.
Uz veliku moralnu podršku koju su mu donijela četiri Oscara koja je film dobio, Jackson nastavlja s radom na drugom nastavku trilogije, za koji ćemu po njegovim riječima najveća motivacija biti to što prvi nastavak nije dobio Oscara za režiju.