MAKEDONSKI NOVINAR POD PRIJETNJOM SMRĆU: Makedonija je na rubu, ovo su historijski momenti za zemlju

Ivan Kegelj

25. travnja 2015.

MAKEDONSKI NOVINAR POD PRIJETNJOM SMRĆU: Makedonija je na rubu, ovo su historijski momenti za zemlju

Prije nekoliko dana na adresu Borjana Jovanovskog, novinara i urednika na makedonskoj Novoj TV, došao je čovjek i njegovoj supruzi predao - pogrebni vijenac. Vijenac je, dakako, bio namijenjen novinaru. U pitanju je, jasno, morbidna prijetnja smrću. Kolege Borjana Jovanovskog već drugi dan taj su isti vijenac odnijeli pred zgradu Vlade. Vraćamo ga, rekli su, inspiratoru prijetnje, premijeru Gruevskom. Ovo je jedan detalj iz života Makedonije, o kojem smo razgovarali s novinarom Jovanovskim. I prije posljednje prijetnje on se nalazio na udaru provladinih medija, odnosno državnih dužnosnika. Na ovom mjestu pročitajte kako Jovanovski vidi današnju Makedoniju i zašto se tako trude onemogućiti ga u poslu.

Primili ste monstruoznu prijetnju – pogrebni vijenac na kućnu adresu. Pretpostavljate li tko je poslao taj vijenac i slažete li se s ocjenom kolega i kolegica da je inspirator prijetnje zapravo premijer Gruevski?

- Teško mi je pretpostaviti tko je to uradio. Mogu samo zamisliti mentalni sklop te osobe. Inače, da - slažem se s mojim kolegama i kolegicama. Već godinama novinari vrlo bliski premijeru i pomognuti od strane Vlade rade na TV-u i emitiraju sadržaj u kojem prezentiraju “izuzetne uspjehe Vlade”, a ujedno se objavljuju crne liste intelektualaca i novinara koje bi se trebalo likvidirati kako bi se Makedonija spasila od izdajica nacije i, kako kažu, stranih špijuna koji rade protiv Makedonije. U vise navrata smo apelirali na Vladu da poduzme korake kojima bi spriječila govor mržnje što se tako intenzivno širi Makedonijom, ali institucije nikad ništa nisu glede toga poduzele. Napad na mene samo je logičan nastavak tih događaja. 

Što mislite zbog čega vam je ova prijetnja upućena?

- Ne bih točno znao njihove motive. Znam samo da je svaka moja kritika upućena vlasti poistovjećena s nekakvim stranim krugovima koji su mi navodno platili da bih, kako kažu, “pljuvao” svoju državu. Moje kritike u vezi vladavine prava, na primjer, poistovjećuju se sa stavovima grčke vlade, koja u sastavu Savjeta ministara EU daje izjave da u Makedoniji postoje problemi sa vladavinom prava. Po nekoj njihovoj logici moje kritike ili naša istraživanja korupcije svode se na to da ih je od mene naručio netko iz grčke vlade…Ne znam razumijete li me, ali ponekad ni ja ne razumijem kako oni rezoniraju.

Pogrebni vijenac koji su Jovanovskom donijeli na kućnu adresu (FOTO: Facebook)

Jeste li tražili, odnosno dobili policijsku zaštitu?

- Nisam je zatražio. To su uradile moje kolege, ali nema nikakvog odgovora od MUP-a.

Makedonski novinari nalaze se pod nama nezamislivim pritiscima. Možete li našoj javnosti reći koji su najdrastičniji slučajevi tih pritisaka?

- Najbrutalniji oblik pritiska bio je uhićenje našeg kolege Tomislava Kežarovskog, koji je bio osuđen na četiri i pol godine zatvora jer je navodno otkrio zaštićenog svjedoka. Tužiteljstvo nije imalo dokaza da je svjedok bio zaštićen, ali bez obzira na to Kežarovski je bio osuđen. Inače, tekst kolege Kežarovskog otkriva strašne protuzakonite radnje od strane policije. 

Mislite li da makedonska Vlada pokušava suzbiti slobodu govora?

- Ovaj sastav makedonske vlade ima kulturološki problem da uopće percipira zapadne vrijednosti i principe. Njima je filozofija slobode govora nepoznata kategorija. Demokraciju shvaćaju kao činjenicu da su dobili malo više glasova od ostalih, po čemu im država pripada kao ratni plijen. 

Kako biste ocijenili trenutačnu situaciju u Makedoniji?

- Makedonija se kreće po rubu. Ovo su povijesni momenti za našu zemlju. Građani su sad u situaciji da odluče hoće li Makedonija konačno postati demokratska i europska država ili će se autokracija konačno oslužbeniti, čime bi se otvorio put makedonskoj dezintegraciji. 

"Makedonija se kreće po rubu, ovo su povijesni trenuci za zemlju." (FOTO: Facebook)

Može li se premijera Gruevskog nazvati autokratom?

- Ja bih ga prije okvalificirao neokomunistom. 

U Makedoniji je aktualan veliki skandal s prisluškivanjem. Možete li našoj javnosti ukratko objasniti o čemu se radi?

- Ne bih mogao precizno protumačiti kako su te snimke došle u ruke oporbe. Trenutačno me zanima samo sadržaj tih snimljenih razgovora. 

Dobili smo priliku poslušati telefonske razgovore premijera s ministrima, novinarima i vlasnicima medija, u kojima čujemo kako je vlast radila protuzakonito u svim sferama društvenog života. 

- Ja samo mogu potvrditi autentičnost tih razgovara, jer sam bio jedan od prisluškivanih novinara. 

Također, aktualna je i priča o navodnoj prijetnji atentatom na premijera Gruevskog. Kako je došlo do te informacije i zbog čega je plasirana?

- Nemam informacije o svim tim špekulacijama.

Borjan Jovanovski na jednom od antivladinih prosvjeda (FOTO: Facebook)

Makedonska Vlada pod ozbiljnim je sumnjama na korupciju. Koji su najdrastičniji primjeri koji ukazuju na korupciju?

- Pa samo ako se u vidu ima podatak da najveći postotak profita iz Makedonije ide u Belize - sve je jasno. Ljudi bliski premijeru imaju registrirane firme u toj egzotičnoj financijskoj oazi. Već to nam dovoljno govori. Nikad nismo dobili odgovor na pitanje zašto su te firme tamo registrirane. 

U kakvom su položaju makedonski radnici i radnice: kakve su plaće, kakva su njihova prava?

- Vlada se neprestano hvali stranim investicijama. Došle su neke firme subvencionirane od strane Vlade, zaposlili su makedonske radnike i radnice, plaćaju ih mizernih 150 eura mjesečno. Trenutačno sam u Bruxsellesu i u superkmarketima vidim da su cijene iste kao u Makedoniji pa vi sad preračunajte kako žive makedonski radnici i radnice.

Mislite li da bi situacija između Makedonaca i Albanaca mogla eskalirati do mjere da odnosi dva naroda ponovo zaprijete opstanku države?

- Mislim da bi se to moglo dogoditi ako Makedonija izgubi euroatlantsku perspektivu. Europska unija jasno je naglasila da će, nastavili na Makedonija ovim putem, naša zemlja izgubiti preporuku za početak pregovora. Ako se tako razvije naš scenarij može se očekivati da će Albanci reagirati vrlo negativno.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: courrierdesbalkans.fr