UDBINA: Mjesto od posebnog državnog zaborava

Lupiga.Com

3. veljače 2016.

UDBINA: Mjesto od posebnog državnog zaborava

„Nekad se na putu do dalmatinske obale Udbina nije mogla zaobići. Lička magistrala, najizravnija prometnica koja je glavni grad povezivala s Dalmacijom, verala se uz strmi brežuljak u srcu Like, na čijem se vrhu, na punih 830 metara nadmorske visine, smjestila Udbina. Tih su godina, naročito u turističkoj sezoni, punom parom radili brojni restorani, a jedino što se izgladnjeli turisti tražili bila je vruća lička janjetina“, piše Forum.tm, objašnjavajući kako su u podnožju tog brda, takozvanoj Podudbini, prije rata radila četiri restorana, a s druge strane, koja gleda prema Velebitu, radila su još dva, dok je na vrhu, u samoj Udbini, najvažnije mjesto okupljanja bio hotel.

I dok je autocesta kojoj tepaju Dalmatina, nekim mjestima uz koja prolazi udahnula život, Udbinu je bacila u izolaciju. Danas u Podudbini radi tek jedan restoran, s druge strane brda također samo jedan, a na mjestu nekadašnjeg hotela sada se nalazi Crkva hrvatskih mučenika.  

„Na samom ulazu u mjesto uređen je vidikovac s kojeg pogled puca na Krbavsko polje. Đaci o njemu uče kao mjestu velike bitke hrvatske i turske vojske s kraja petnaestog stoljeća, dok je starim Udbinjanima ono dokaz velikog demografskog urušavanja. Nekad je, naime, plodno Krbavsko polje bilo prošarano mnogim oranicama, pa je s Udbine sličilo na kakav goblen. Danas je ono velikim dijelom jedan veliki pašnjak“, navodi se u Forumovom tekstu. Mnogi Udbinjani danas će se, kaže nadalje, pohvaliti dobrim suživotom, ali i ustvrditi kako u Udbini ne može naći posao samo onaj tko ga ne traži.

„Sve do epidemije razbijanja dvojezičnih tabli na Udbini su u miru i poštivanju živjeli Hrvati i Srbi. Čak su i dvojezične ploče razbijene nakon otvaranja lova na ćirilične ploče u Vukovaru i pravoj medijskoj histeriji koja je potom uslijedila. Većina Udbinjana je iz medija saznala da su im na općinskoj zgradi postavljene dvojezične ploče, toliko je to bilo nevažno u ovom ličkom mjestu. Jedne noći razbijene su i one, a općinske vlasti nisu htjele postavljati nove dok se situacija ne smiri“, piše Forum.

Cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com via Forum.tm

Naslovna fotografija: Forum.tm