"TI SI TAKO HLADNA": Tribina o povijesti borbe za ženska i socijalna prava

A.B.

10. prosinca 2015.

"TI SI TAKO HLADNA": Tribina o povijesti borbe za ženska i socijalna prava

"Ti si tako hladna", naziv je tribine u organizaciji Baze za radničku inicijativu o borbi za ženska i socijalna prava u Hrvatskoj u periodu od 1917. do 1961. godine kojoj će zainteresirani Zagrepčani moći prisustvovati 18. prosinca. Organiziranje žena u predratnom, ratnom i postratnom periodu bit će prikazano kroz borbu žena na selu, unutar sindikata, kao i borbu za samoupravljanje. 

Tribina započinje s 1917. – godinom obnove sindikalnog rada u tadašnjoj Hrvatskoj - Slavoniji, a završava s 1961. – godinom gašenja Saveza ženskih društava.

Iz BRID-a najavljuju da će naglasak biti na reinterpretaciji potisnutog iskustva borbe za ženska radnička, politička i socijalna prava, s posebnim osvrtom na period 1953. i 1961. godine, vrijeme pada samoupravnog eksperimenta. Prikazat će se povijest Antifašističke fronte žena, sa svim kontradikcijama ženskog organiziranja čiji je prikaz neizostavan za današnje promišljanje ili izgradnje novog emancipatornog pokreta u doba urušavanja izborenih i stečenih prava. 

Radnice
Naglasak tribine bit će na reinterpretaciji potisnutog iskustva borbe za ženska radnička, politička i socijalna prava (FOTO: msub.org.rs)

"Epohu prelamamo kroz drugačiji pogled na motive iz životopisa Tatjane Marinić (1897. - 1966.), borkinje, učiteljice i pionirke domaćih socijalnih službi, čiji su život i rad u prethodnim interpretacijama dobrim dijelom ispisani likovima njenih suradnika i ljubavnika", najavljuju iz BRID-a.

Tribina će se održati 18. prosinca u 19 sati u prostorijama Mreže mladih antifašistkinja, Pavla Hatza 16, Zagreb, a kao govornice na tribini će prisustvovati Marija Ćaćić, Ivana Pejić, Jelena Tešija i Stefan Treskanica

 Lupiga.Com 

Naslovna fotografija: afzarhiv.org