POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE (FOTO): Tjedan u znaku prvašića koji su kroz igru učili kako sigurno sudjelovati u prometu

J.S.

12. rujna 2015.

POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE (FOTO): Tjedan u znaku prvašića koji su kroz igru učili kako sigurno sudjelovati u prometu

Ovog tjedna, paralelno s početkom nove školske godine i upravo baš zbog toga, Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatsko narodno kazalište, a sve uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, organizirali su edukativno-preventivni program pod nazivom „Poštujte naše znakove“. Kako navode u MUP-u, u realizaciju ovoga programa krenulo se polazeći od činjenice da prometni odgoj i obrazovanje klinaca u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u jačanju sigurnosti na cestama, ali i u podizanju prometne kulture općenito.

Poštujte naše znakove
Najmlađi u prometu (FOTO: FAH)

Program je održan u srijedu ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, gdje su osvanule brojne edukativne postave, ali i zanimljive radionice na temu sigurnog sudjelovanja prvašića u prometu. Kako bi cijela „priča“ djeci bila prihvatljivija tu su se uključile balerine i glumci Hrvatskog narodnog kazališta, priredivši tematske glazbeno-scenske nastupe, u kojima su sudjelovali i glazbenici Muzičke akademije te dječji zbor zagrebačke Osnovne škole Izidor Kršnjavi koji je i otvorio program.

Umjetnici iz HNK djecu su kako riječju, tako i stihom, plesom i pantomimom, upozoravali na mnoge opasnosti koje vrebaju u prometu, a kojima su školarci izloženi ukoliko se ne pridržavaju prometnih pravila. Istovremeno članovi Kluba mladih Crvenoga križa djeci su pokazivali kako brzo i sigurno sanirati lakše povrede koje se mogu dogoditi u prometu, ali i u nekim drugim situacijama.

Poštujte naše znakoveZagrebački mališani su aktivno sudjelovali u akciji (FOTO: FAH)

Akciji su se pridružili i brojne druge organizacije i tvrtke - Muzička akademija, Hrvatske pošte, Hrvatski autoklub, Crveni križ Grada Zagreba, Studio Tanay, Jumicar, Učilište za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn …

„Baš kao i svake godine u ovo doba naša Služba za prevenciju Ravnateljstva policije sa svojim partnerima priredila je akciju za prvašiće, a kako bismo zaštitili živote najmlađih sudionika u prometu. Akcija se provodi u cijeloj zemlji, a posebno me raduje statistika koja kaže kako se broj smrtno stradale djece iz godine u godinu smanjuje“, ovom je prilikom poručio ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, Ranko Ostojić, koji je prisustvovao dijelu programa priređenog u Zagrebu, da bi potom i upozorio sve one do kojih će njegove riječi doprijeti.

Poštujte naše znakoveKlinci zainteresirani za forenziku došli su na svoje (FOTO: FAH)

„Ovom prilikom još jednom pozivam sve vozače da posebnu pažnju usmjere na poštivanje prometnih znakova i propisa te da paze na najmlađe sudionike u prometu“, upozorio je Ostojić.

Njegov kolega iz Vlade, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Vedran Mornar, također je u srijedu došao ispred Hrvatskog narodnog kazališta i kratko se obratio novinarima.

„Pozivam vozače na oprez, jer kad se nesreća dogodi onda je kasno. To su naša djeca, djeca cijele Hrvatske“, rekao je Mornar.

Poštujte naše znakoveBrojne policajke i policajci mališanima su otkrivali sve tajne prometa (FOTO: FAH)

Obojica ministara, zajedno s ravnateljem policije Vladom Dominićem, intendanticom HNK Dubravkom Vrgoč, dekanom Muzičke akademije u Zagrebu Daliborom Cikojevićem te balerinama i likovima koje djeca posebno vole – Gitom i Šegrtom Hlapićem – najmlađima su podijelili reflektirajuće prsluke. Upravo je Šegrt Hlapić višegodišnji zaštitni znak ove akcije, u sklopu koje je komponirana i pjesma koju dobro pamte brojne generacije – „Poštujte naše znakove“. 

Sve ovo obuhvaćeno je nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa, a na licu mjesta prvašići, ali i brojni drugi učenici viših razreda kao i predškolska djeca, sudjelovali su u raznim interaktivnim radionicama. Na Trgu maršala Tita našla se i radionica „Policajac – prijatelj pomagač“, potom likovna radionica „Poštujem prometni znak - ja sam đak prvak“, a najhrabriji su imali priliku voziti se mobilnim poligonom, sve pod egidom „Sigurno u prometu“. Naime, na tom omalenom poligonu opremljenom prometnim znakovima djeca su iskušavala svoje znanje u junior-autićima uključujući se u „promet“.

Poštujte naše znakoveVeselje zbog simboličnih darova (FOTO: FAH)

MUP, odnosno ekipa Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, dovezla je i mobilni preventivni centar policije koji je, osim djece, zainteresirao i dio roditelja, uz poziv „Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari: zaviri u mobilni preventivni centar policije i pronađi trag“, a uz policajce iz Zagreba djecu su educirali i njihove kolege iz Zaprešića i Samobora. Policajci koji u gradske ophodnje odlaze na motociklima i biciklima djeci su pokazivali svoja vozila, objašnjavajući im kako se sigurno kretati u prometu i pri tom im poklanjajući simbolične darove.

Poštujte naše znakove
Djeca su mogla i "isprobati" vozila s kojima zagrebački policajci odlaze u ophodnje (FOTO: FAH)

Cilj ove hvalevrijedne tradicionalne akcije objasnila je Marija Goatti Matijević iz policijskog ureda za prevenciju.

„Već dvadesetak godina educiramo djecu o prometu, a sve to pomoću šarolikog zabavnog programa, kroz igru, jer djeca na taj način lakše i brže uče“, napomenula je Goatti Matijević i otkrila kako crna statistika pokazuje da više djece stradava u automobilima svojih roditelja, nego li kao pješaci, zbog čega je cilj posebno upozoravati roditelje i ostale vozače.

Poštujte naše znakoveDio njih po prvi puta u životu kreće u „avanturu“ odlaska u školu (FOTO: FAH)

Kako se dalo vidjeti razdragani mališani u ovoj su akciji vrlo aktivno sudjelovali, a akcija od srijede bila je svojevrsni uvod u ono što se na istom mjestu, Trgu maršala Tita, odigralo u petak. Naime, od 10 do 12 sati ispred HNK izvedena je 47. prometno-edukativna akcija pod nazivom „Sigurno u školu s HAK-om“. Osim HAK-a, koji organizira ovu akciju u brojnim hrvatskim gradovima, u provedbu zagrebačkog događanja uključeni su i Ministarstvo unutarnjih poslova, Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa te Agencija za odgoj i obrazovanje i Grad Zagreb. 

Ova je akcija bila namijenjena djeci u dobi od pet do osam godina i njihovim roditeljima, ali i svima onima koji sudjeluju u prometu. Cilj je senzibilizirati javnost, posebice vozače, na povećani oprez u prometu zbog velikog broja djece koja kreću u školu, pogotovo jer dio njih po prvi puta u životu kreće u „avanturu“ odlaska u školu. U sklopu ove akcije HAK je „izbacio“ i zanimljivu slikovnicu koju svojim mališanima možete pokazati, a Lupiga vam to toplo preporučuje, posjetivši ovaj link.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: FAH