VELIKA POBJEDA MALOG VIJEĆNIKA: Natjerao je supermarkete da doniraju hranu, a sada radi na globalnom zakonu

6yka

27. svibnja 2015.

VELIKA POBJEDA MALOG VIJEĆNIKA: Natjerao je supermarkete da doniraju hranu, a sada radi na globalnom zakonu

Općinski vijećnik čija je kampanja protiv bacanja hrane rezultirala uvođenjem zakona prema kojem supermarketi u Francuskoj moraju donirati neželjenu hranu u humanitarne svrhe želi da sličan zakon postane globalan. Arash Derambarsh je kazao da je “skandalozno i apsurdno” da se hrana baca i u nekim slučajevima namjerno kvari dok su beskućnici, siromašni i nezaposleni gladni.

Derambarsh – vijećnik u općini Courbevoie, sjeverozapadno od Pariza – uvjerio je francuske zastupnike u Parlamentu da usvoje ovaj zakon nakon peticije koja je dobila više od 200.000 potpisa i podršku poznatih ličnosti za svega četiri mjeseca. Amandman se usvaja kao dio šireg zakona koji se odnosi na ekonomsku djelatnost i jednakost u Francuskoj, a njegovo usvajanje u francuskom Parlamentu se očekuje u utorak, nakon čega će vrlo brzo ući u statute.

Time će se supermarketima zabraniti da bacaju hranu kojoj ubrzo ističe rok i namjerno trovanje proizvoda kako bi se spriječilo da je ljudi uzmu iz kontejnera. Derambarsh želi uvjeriti europske zemlje, ali i ostale zemlje širom svijeta, da usvoje slične zabrane.

“Hrana je osnova za život, to je elementarni faktor za našu egzistenciju”, kazao je za Guardian. “Vrijeđali su me i napadali da sam naivan i idealist, ali ja sam postao lokalni vijećnik jer sam želio pomoći ljudima. Možda je naivno brinuti o drugim ljudskim bićima, ali ja znam kako je biti gladan.”

“Kada sam bio student prava koji je živio od oko 400 eura mjesečno. Nakon što bih platio stanarinu, imao sam samo jedan pravi obrok dnevno oko 17 sati. Jeo bih tjesteninu ili krumpir, ali teško je učiti ili raditi ako si gladan i ako stalno razmišljaš kako ćeš osigurati sljedeći obrok", kaže. Derambarsh je započeo svoju kampanju sakupljajući i dijeleći neželjenu hranu iz lokalnog supermarketa.

“Svaki dan bismo pomogli oko 100 ljudi. Pola njih su bile samohrane majke s nekoliko djece, penzioneri ili radnici u javnim ustanovama s malim plaćama. Druga polovica su bili oni koji su živjeli na ulici ili u skloništima za beskućnike”, kazao je.

Derambarsh planira staviti ovaj problem na dnevni red – putem organizacije ONE, koju je osnovao pjevač grupe U2 Bono – kada Ujedinjeni narodi u rujnu budu raspravljali o Milenijskim ciljevima i rješavanju problema siromaštva, kao i na ekonomskom summitu G20 u Turskoj u studenom, te na konferenciji o zaštiti životne sredine COP21 u Parizu u prosincu. Procjenjuje se da 7,1 milijuna tona hrane završi u smeću u Francuskoj svake godine – 67 posto bace potrošači, 15 posto restorani i 11 posto prodavaonice. Količina bačene hrane širom Europe je 89 milijuna tona, dok se procjenjuje da se širom svijeta baci 1,3 milijarde tona.

Lupiga.Com via 6yka

Naslovna fotografija: Wikimedia