NAKON VIŠE OD GODINU DANA: Nurettin Oral pušten na slobodu

CMS/Lupiga.Com

25. srpnja 2018.

NAKON VIŠE OD GODINU DANA: Nurettin Oral pušten na slobodu

Nakon više od godinu dana osječkog pritvora kurdski izbjeglica s azilom u Švicarskoj Nurettin Oral je danas napokon biti pušten na slobodu. Švicarsko veleposlanstvo će Oralu osigurati vraćanje u Švicarsku, zemlju u kojoj već 13 godina ima izbjeglički status, u kojoj radi i gdje živi s obitelji.

Tim povodom javnosti se obratila udruga Centar za mirovne studije, koja podsjeća da je prije više od tjedan dana Ustavni sud donio je odluku kojom jasno zabranjuje izručenje kurdskog izbjeglice Nurettina Orala Turskoj. Danas je nadležni sud odlučio pustiti g. Orala na slobodu, nakon što je primio službenu potvrdu INTERPOLA da je tjeralica protiv njega brisana.

Naime, upravo je zbog slučajeva kao što je ovaj, a na poticaj organizacija među kojima je i Centar za mirovne studije, Interpol 2015. omogućio brisanje tjeralica kojima država porijekla izbjeglica zatraži izručenje kako bi se nastavio progon. Nerijetke su situacije u kojima je tjeralica vidljiva samo u određenim državama, no ne i u onoj koja je dodijelila izbjeglički status. 

"Ovo nije prvi put da su ljudi sa statusom izbjeglice u Hrvatskoj zatvoreni zbog politički motiviranih tjeralica. Sudstvo u Hrvatskoj je u više slučajeva vrlo brzo nakon utvrđivanja zlouporabe puštalo ljude na slobodu, no u ovom slučaju stvarno se pretjeralo. Stoga je pitanje tko će sada odgovarati za godinu dana koju čovjek nepravedno i nezakonito proveo u zatvoru?", pitaju u priopćenju. 

USTAVNI SUD: Privremeno stopirano izručenje Nurettina Orala

PISMO PRITVORENOG KURDA: „Radije ću umrijeti u Hrvatskoj nego da me vrate u Tursku“

POD BUDNIM OKOM ŠVICARACA: Život Nurettina Orala je u Bošnjakovićevim rukama

U RALJE ERDOĞANU: Hrvatska izručuje azilanta Švicarske, prijeti mu mučenje i smrt

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Arhiva obitelji