MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA: Hasanbegović je neprihvatljiv pravoj demokraciji

Lupiga.Com

12. veljače 2016.

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA: Hasanbegović je neprihvatljiv pravoj demokraciji

Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja u svom članstvu ima 600 tisuća novinara sa svih strana svijeta, uputila je otvoreno pismo predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Tihomiru Oreškoviću, potpredsjedniku Vlade Boži Petrovu, predsjedniku Sabora Željku Reineru, predsjedniku saborskog Odbora za medije Andriji Mikuliću te predsjednici Odbora za kulturu Gordani Rusak, kao i ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću. Novinarska federacija upozorava na nedemokratske postupke ministra kulture Zlatka hasanbegovića i kaže:  IFJ snažno vjeruje kako je izjava ministra kulture kako „mediji i medijska politika opterećuju rad Ministarstva kulture“ neprihvatljiva u pravoj demokraciji i ne može proći bez preispitivanja. Pročitajte pismo.

Poštovani,

pišem vam u ime Međunarodne federacije novinara (IFJ) koja predstavlja 600.000 novinara diljem svijeta kako bih hrvatskog premijera pozvao da preispita odluke svog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, odnosno njegovu medijsku politiku u sklopu koje je najavio odustajanje od potpora za neprofitne medije.

IFJ snažno vjeruje kako je izjava ministra kulture kako „mediji i medijska politika opterećuju rad Ministarstva kulture“ neprihvatljiva u pravoj demokraciji i ne može proći bez preispitivanja.

Pridružujemo se naporima svojih hrvatskih kolega u osudi ministrove najave da će odustati od državnih potpori za neprofitne medije, kao i raspuštanja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije prije isteka mandata.

IFJ je također zabrinut zbog izjava Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Također,  izjava  parlamentarnog zastupnika i člana vladajuće koalicije Željka Glasnovića da je „lustracija u medijima najvažnija jer su mediji jedina barijera istinskoj demokraciji“ problematična je za hrvatsku tranzicijsku demokraciju.     

IFJ podsjeća hrvatske lidere da su se neprofitni mediji u Hrvatskoj razvili kao oaza kritičkog i profesionalnog novinarstva, fokusirajući se na teme koje drugi mediji ignoriraju te na taj način jačaju slobode i prava manjina, promoviraju demokraciju, toleranciju, multikulturalizam i pluralizam. Ti su mediji danas glavni jamac istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj, koje je gotovo u potpunosti nestalo iz srednjostrujaških medija.

Novinarske organizacije širom svijeta izuzetno su uznemirene zbog napada članova hrvatske Vlade i predstavnika parlamentarne većine na slobodu govora, slobodno novinarstvo i medijske slobode. IFJ hrvatske lidere podsjeća da su sloboda govora, sloboda medija i nezavisno novinarstvo čuvari istinske demokracije.

Pozivamo hrvatski parlament, predsjednika Sabora Željka Reinera, predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića da zaustave nedemokratsko ušutkivanje novinara i slobodnih medija.

Uz dužno poštovanje,

Jim Boumelha, Predsjednik Međunarodne federacije novinara

Lupiga.Com