KOLIBRIĆI ZGROŽENI KUJUNDŽIĆEVIM PRIJEDLOGOM: Naša djeca žele samo jedno – živjeti

Lupiga.Com

23. prosinca 2017.

KOLIBRIĆI ZGROŽENI KUJUNDŽIĆEVIM PRIJEDLOGOM: Naša djeca žele samo jedno – živjeti

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Nakon što smo opširno analizirali politiku ministarstva zdravstva i namjere resornog ministra, na ovom mjestu u cijelosti prenosimo Otvoreno pismo Ane Alapić, predsjednice udruge „Kolibrići“ koje dolazi kao reakcija na sramotan prijedlog Vlade RH da se Fond za inovativne terapije puni donacijama umjesto iz proračuna RH. Ova udruga, podsjetimo, bavi se upravo humanitarnim radom i prikupljanjem donacija za oboljelu djecu te ovim pismom nastoji objasniti Vladi da to ne može biti zdravstvena politika. 

KOPRCANJE JEDNOG MINISTRA: Zbog čega treba tražiti Kujundžićevu političku glavu?

NAKAZNI PRIJEDLOG MINISTRA ZDRAVSTVA: Ovo im ne smije proći

"Poštovana Vlado RH,

Obraćamo vam se ovim otvorenim pismom kako bismo iskazali nezadovoljstvo inicijativom Ministarstva zdravstva za pokretanje aktivnosti vezanih za prikupljanje financijskih sredstava namijenjenih nabavi lijekova za liječenje rijetkih ili teških bolesti koji se ne nalaze na listama lijekova HZZO-a, te samim odnosom Vlade i njenih ministara prema oboljelima. Naime, iako je oboljelima pomoć nužno i hitno potrebna, prijedlog da će se novac za lijekove osiguravati uplatama pravnih i fizičkih osoba na račun proračuna s posebnim pozivom na broj neprihvatljiv je iz više razloga.

Smatramo da je Vlada ovime odbacila odgovornost i obavezu financiranja liječenja vlastitih građana koji, kao i većina, plaćaju sve svoje obaveze državi u vidu različitih poreza i davanja, a ta sredstva se usmjeravaju u druge svrhe. Ne možemo prihvatiti da su životi teško oboljelih manje važni od novih automobila, mobitela, aviona i svih drugih potrošača za koje se pronašao način financiranja iz državnog proračuna. U taj proračun otišli su i naši novci – mi, dakle, umjesto da smo 100, 1.000 ili 10.000 kuna sačuvali za lijek svojoj djeci i obitelji, moći ćemo ih gledati u obliku najnovijeg modela mobitela na vašem uhu.

S druge strane, našim sugrađanima prebacujete svoju odgovornost i namećete osjećaj krivnje da uplate još novca za oboljele. Vrlo dobro ste svjesni činjenice da će i oni koji jedva preživljavaju od 1. do 1. oduzeti sebi od usta kako bi pomogli osobama u nevolji, jer se nebrojeno puta dokazalo da kad država nema razumijevanja, građani imaju srca.

Ipak, zašto bi dobročinitelji imali povjerenja još svog teško zarađenog novca poslati u vaše ruke kad svakog dana gledaju loše rezultate vaših politika, kršenje obećanja, pa i zakona u pojedinim slučajevima? Kako je moguće da ministar Kujundžić obećaje da će Vlada sudjelovati u jednakom iznosu, a ministar Marić ga demantira? Oboljeli trebaju lijek ODMAH, neće dočekati dok se pojedini ministri usuglase koliko im vrijede životi osoba na listi.

Za kraj obraćam vam se kao roditelj roditelju, znate li da naša djeca žele samo jedno – živjeti?"

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Udruga 'Kolibrići'

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.