IVANA KEKIN: "Da je neželjena trudnoća muška stvar imali bismo drive-in klinike u kojima bi se abortus obavljao"

P.V.

22. rujna 2020.

IVANA KEKIN: "Da je neželjena trudnoća muška stvar imali bismo drive-in klinike u kojima bi se abortus obavljao"

„Shvatila sam da ne mogu liječiti pojedince bez da se društvo samo po sebi ne liječi“, objasnila je predsjednica Nove ljevice, Ivana Kekin, inače psihijatrica na KBC-u Zagreb, razloge zbog kojih se počela baviti politikom. Kekin je bila gošća Newsrooma N1 televizije, gdje je prokomentirala i aferu oko Janafa, koja je proteklih dana politička top tema. 

"Silne afere dovele su do toga da je javnost gotovo eutanazirana, na njih više uopće ne reagira", objasnila je Kekin koja je nedavno izabrana za predsjednicu Nove ljevice

U razgovoru se osvrnula i na, ovog tjedna na Lupigi objavljeni, intervju s ministrom zdravstva Vilijem Berošem u kojem je najavio kako će tzv. Zakon o pobačaju regulirati određena pitanja i unaprijed poručio kako pobačaj neće biti besplatan te da će žene koje žele prekinuti neželjenu trudnoću morati pohoditi obavezno savjetovanje. 

INTERVJU - MINISTAR BEROŠ O TZV. ZAKONU O ABORTUSU: „Pobačaj neće biti besplatan, obavezno savjetovanje“

"Da je abortus, odnosno neželjena trudnoća, muška stvar, kladim se da bismo imali drive-in poliklinike u kojima bi se abortus obavljao", istaknula je predsjednica Nove ljevice, a njeno gostovanje u Newsroomu možete pogledati na ovom linku.

Inače, zbog Beroševih najava u intervjuu za Lupigu danas su reagirale i članice Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, Sandra Benčić iz platforme Možemo! te Rada Borić iz Nove ljevice. One su ispred zgrade Sabora dale podršku kampanji Platforme za reproduktivnu pravdu “10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava”. U obraćanju medijima rekle su kako neće dozvoliti da se ženama koje žele prekinuti trudnoću nameće obavezno savjetovanje „kao da su smanjenih intelektualnih sposobnosti“, ustvrdivši da je ključni problem dostupnosti pobačaj institut priziva savjesti. 

Rada Borić i Sandra Benčić
Rada Borić i Sandra Benčić pred Saborom (FOTO: HINA/Edvard Šušak)

Nova ljevica je na Beroševe najave reagirala i priopćenjem.

„Činjenica je da je dostupnost prekida neželjene trudnoće u Hrvatskoj vrlo zabrinjavajuća, unatoč važećem zakonu koji jasno propisuje da je prekid trudnoće moguć do desetog tjedna od začeća. Kada dođe do provedbe zakona žene se u Hrvatskoj suočavaju s institucionalnim preprekama – od prigovarača savjesti i nejasnih, nepotrebnih i sugestivnih savjetovanja do cijena zahvata koju plaćaju žene, a određuju same bolnice, pri čemu se cijena značajno razlikuje u pojedinim bolnicama. Nova ljevica na takvu praksu ne pristaje te će nastaviti beskompromisnu borbu za siguran, dostupan i besplatan pobačaj“, navodi se, među ostalim, u priopćenju uz pitanje upućeno ministru: „zar doista mislite da žene ne znaju odlučivati i brinuti o svome tijelu i svome životu“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/N1