HRVATSKI GOSTI: Poznato odakle su tetovirani neonacisti stigli na riječku plažu

I.F.

16. srpnja 2022.

HRVATSKI GOSTI: Poznato odakle su tetovirani neonacisti stigli na riječku plažu

Fotografije dvojice muškaraca „ukrašenih“ obiljem nacističkih tetovaža, uključujući i one Adolfa Hitlera, kukastih križeva i neizbježnog „Sieg heila“, ovih je dana objavio Antifašistički vjesnik. Fotografije su dobili od čitatelja s informacijom da su snimljene na riječkoj plaži Kantrida, u beach baru Morski prasac. Objava fotografija izazvala je veliki interes javnosti i puno nagađanja odakle su u Rijeku stigla ova dvojica nacističkih turista.

Iz riječke policije objasnili su kako je 13. srpnja policija putem aplikacije „e-opažaj“ primila dojavu o dvojcu iz Morskog prasca, međutim dolaskom na plažu policija ih tamo nije zatekla. U razgovoru s konobarima beach bara doznali su kako su osobe s fotografija uistinu boravile na plaži, ali prije desetak dana te zbog toga policija nije mogla utvrditi njihov identitet. Međutim, utvrdili su ga s Antifašističkog vjesnika.

„Uz ovakve lako prepoznatljive tetovaže po licu i glavi nije ih bilo teško prepoznati i pronaći na fotogalerijama mađarskih neonacista. Neonacista u Spužva Bob Skockani boksama smo pronašli na stranici Blood and Honour Hungary s njihovom majicom dok svira u RAC bandu Fehér Vihar. Na stranicama Nacionalista Zona vidimo da svira bas gitaru, a pronalazimo podatak da se basista zove Matu. Spužva Matu Skockanog pronalazimo i na sportskim igrama nacista kako poteže konop. Svakako pogledajte fotogaleriju s tog događaja na ovom linku“, pišu na Antifašističkom vjesniku.

Neonacisti Kantrida
Nacističke slikovnice (FOTO: Antifašistički vjesnik)

Njihovo prisustvo u Hrvatskoj s ovog portala povezuju s događanjem koje se 2. srpnja održalo u Hrvatskoj. Radi se o Despa memorijalu koji organizira skupina neonacista okupljena u „Blood and Honour Hrvatska“, a koji se održava zadnjih osam godina. Ove godine se na Despa memorijalu okupilo sedamdesetak nacista iz Hrvatske, Njemačke, Engleske, Mađarske, Slovenije i Švicarske, a nastupili su bendovi Feher Torveny iz Mađarske, Kodex Frei i Smart Violence iz Njemačke.

Na Antifašističkom vjesniku objašnjavaju kako je „Blood and Honour Hrvatska“ osnovan 2004. godine i sastojao se od četiri divizije Crusader Rijeka, Division Pula, Division Zagreb i Division Osijek. Navodi se i kako su najbolju suradnju imali s „Blood and Honour“ Slovenija i Mađarska. Veze hrvatske i mađarske nacističke scene su već dugi niz godina vrlo bliske, o čemu je Lupiga ranije pisala u reportaži s nacističkog okupljanja u Budimpešti.

OPERA, KAKO DA NE: Mađarski neonacisti Zagrepčanima vikali - Za dom spremni!

„Nakon niza rasističkih napada, neuspjelih koncerata, ugašenih fanzina i uhićenja nestali su iz javnosti i gurnuti su na tešku marginu. No još bar jednom godišnje se čuje za njih nakon Despa memorijala kad iz rupa izmile ove spodobe“, zaključuje Antifašistički vjesnik.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Antifašistički vjesnik

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"