GRAD ZAGREB MODELIRAO VRHOVNIKA: Franjo Tuđman košta 675.000 kuna

Lupiga.Com

7. prosinca 2017.

GRAD ZAGREB MODELIRAO VRHOVNIKA: Franjo Tuđman košta 675.000 kuna

Grad Zagreb ovih je dana, nakon višemjesečnog natezanja, bio prinuđen dostaviti H-alteru ponudbeni list koji je početkom godine zaprimio od akademika Kuzme Kovačića za posao koji je službeno opisan kao "modeliranje izvedbene skice–modela i izrada kipa dr. Franje Tuđmana u glini u konačnim dimenzijama". Nije poznato kako će Kovačić modelirati prvog hrvatsog predsjednika, a naslovna fotografija uz ovaj tekst tek je ilustrativnog karaktera.

Kako piše H-alter, na osnovu te ponude zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s Kovačićem je 20. travnja ove godine potpisao ugovor za izradu Tuđmanovog spomenika. I taj je ugovor, po slovu zakona, isporučen ovom portalu. 

„Navedeno remekdjelo trebalo bi ukrašavati tzv. Sveučilišnu livadu, kako se službeno zove onaj teško pristupačni zeleni prostor preko puta Nacionalne i sveučilišne knjižnice, na kojem su posađene znamenite Bandićeve fontane. Iz ponudbenog lista vidljivo je da je Kovačić za navedeni posao zatražio od Grada 560.000 kuna. Isti iznos prepisan je i u ugovor, kao svota koju Grad mora iskeširati Kovačiću za obavljeni posao, s naznakom 'bez PDV-a'. U Odluci o odabiru donesenoj 18. travnja, vrijednost nabave je procijenjena na 674.900 kuna, uz naznaku 'bez PDV-a'“, piše H-alter.

Sveučilišna livada
Sveučilišna livada kakva je nekad bila (SCREENSHOT: GoogleMaps)

Portal u tajništvu Hrvatskog društva likovnih umjetnika doznaje kako se za ovakav tip autorskog rada niti ne plaća PDV, pa naznaku iz ugovora ne bi trebalo tumačiti u smislu da bi Grad, uz ovaj "neto" iznos, trebao platiti još i PDV. Međutim, kako su H-alteru napomuli u HDLU-u, uz plaćanje osnovnog iznosa redovito ide porez i prirez, a vjerojatno i još neka specifična davanja, što ukupnu cijenu izrade Tuđmanova spomenika diže na blizu 700.000 kuna.

Tekst u cijelosti pročitajte na ovom linku 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: pogledaj.to