MARTINISOV DATA RECOVERY: Povijest se ponavlja prvo kao tragedija, a potom kao farsa

J.S.

27. prosinca 2016.

MARTINISOV DATA RECOVERY: Povijest se ponavlja prvo kao tragedija, a potom kao farsa

Dalibor Martinis, jedan od začetnika konceptualne i video umjetnosti u Hrvatskoj u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti ima samostalnu problemsku izložbu na kojoj su predstavljeni njegovi pionirski video radovi i multimedijski projekti realizirani tijekom posljednjih deset godina. 

Izložba je otvorena 6. prosinca i može se pogledati sve do 12. veljače. Kustosica izložbe je Leila Topić, a naziv izložbe „Data Recovery“ se referira na termin iz područja informatičke tehnologije koji označava postupak "spašavanja" informacija, odnosno podataka iz oštećenog računala. Jedan od izložaka je i automobil marke yugo 45, kojeg je prilikom najave izložbe Martinis zapalio na parkiralištu.

Dalibor Martinis
Martinis prilikom najavljivanja izložbe (FOTO: Hina)

Kako stoji u najavi izložbe, postupak oporavka informacija služi Martinisu da bi istražio mreže odnosa između osobne povijesti, vlastitih ranih radova i kolektivnih sjećanja unutar konstrukcije ili brisanja kolektivne memorije, odnosno utiskivanja vlastitog iskustva u povijesne ili povijesno-umjetničke činjenice duhovito parafrazirajući Marxovu ideju da se povijest ponavlja prvo kao tragedija potom kao farsa

Izložba problematizira (i)relevantnost autorskog originala u vrijeme post-objektne, medijske umjetnosti i upravo kroz postupak oporavka digitalnih informacija Martinis naglašava važnost stvaranja informacijskog djela na otvoren način bez obzira da li je riječ o video umjetnosti, performansu, tekstu, filmu ili instalaciji. 

Dalibor Martinis MSU
Jedan od izložaka "Data Recoveryja"(FOTO: Hina)

Rad Dalibora Martinisa iznimno je svestran pa tako uključuje video radove, performanse, instalacije, intervencije u javnom prostoru, a njegova umjetnička djela nalaze se u zbirkama MoMa-e u New Yorku, Kunsthausa u Zürichu, Muzeja Stedelijk u Amsterdamu... Njegova samostalna izložba u MSU izvrsna je prilika za upoznavanje s djelovanjem ovog svestranog umjetnika čiji radovi već desetljećima zaokupljaju pažnju kulturne i aktivističke javnosti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina