DAN SLOBODE MEDIJA: Što je potrebno za poboljšanje devastirane struke u Hrvatskoj

Hina

3. svibnja 2015.

DAN SLOBODE MEDIJA: Što je potrebno za poboljšanje devastirane struke u Hrvatskoj

U povodu Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvali su svoje članove, kao i sve druge novinare i medijske radnike u Hrvatskoj, da od 11:55 do 12:00 sati – tradicionalnom simboličnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" – upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se izravno ugrožava sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje.

Dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja i to od 1993. godine kada ga je proglasila Glavna skupština UN želeći podsjetiti vlade država članica da im je dužnost poštovati i podržavati pravo na slobodu izražavanja.

"Kad bi se konačno iskorijenio prikriveni radni odnos koji je u naše medije ušao pod maskom tzv. RPO-a i lažnog slobodnog novinarstva, kad bismo konačno dobili stvarne a ne samo formalne vlasnike mnogih privatnih medija, kad bi se zaustavilo često i nezakonito izvlačenje novca iz medija te kad bi se nedorečeno medijsko zakonodavstvo pretvorilo u zakone koji neće sužavati novinarske slobode - tad bi položaj novinara i sloboda medija u Republici Hrvatskoj bili znatno bolji", navode SNH i HND.

Ističu da ekonomske teškoće ne mogu biti opravdanje za zanemarivanje novinarstva i njegova doprinosa demokraciji.

"Jer ako je sve utuživo, onda se ni o čemu važnom, osjetljivom ili 'škakljivom' ne može. Ekonomske teškoće jesu velike, ali to ne može biti opravdanje za zanemarivanje novinarstva i njegova doprinosa demokraciji. Bez istinski slobodnih novinara nema ni slobodnih medija, a bez slobodnih medija nema ni djelotvorne borbe protiv korupcije na svim razinama. Neformalni i nesigurni oblici rada među novinarima, posebno među mladima, u tome nam neće pomoći", stoji u proglasu koji su u povodu Svjetskog dana slobode medija potpisali predsjednik SNH Anton Filić i predsjednik HND-a Saša Leković.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: Hina