6. ARTOMAT U HDLU: Novo izdanje umjetnosti u ograničenim serijama

V.J.

15. prosinca 2015.

6. ARTOMAT U HDLU: Novo izdanje umjetnosti u ograničenim serijama

Popularni artOmat održat će se šestu godinu zaredom u zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu - Domu hrvatskih likovnih umjetnika, od 16. do 23. prosinca. Ovogodišnje izdanje okupit će gotovo 100 izlagača, a posjetitelji će, neposredno prije božićnih praznika, imati priliku upoznati autore koji djeluju unutar različitih područja likovne i primijenjene umjetnosti, modnog i produkt dizajna te drugih oblika kreativnih industrija čiji radovi nastaju u ograničenim serijama.

Otvorenje počinje 16. prosinca u 19 sati Vizkulturinom velikom izložbom 1, 2, 3, Plakatiranje, kojom će se predstaviti svi njihovi dosadašnji plakati, njih čak 123. Tom prilikom kolektiv This Town Needs Posters će kroz dva dana, 17. i 18. prosinca, demonstrirati proces izrade plakata u svom osebujnom, analognom stilu, što će biti prilika za interaktivno uključivanje posjetitelja u stvaranje vlastite poruke i izrade zajedničkog velikog plakata.

Kroz tri dana trajanja u Galerijama Bačva i PM, kroz konstantu reprodukciju teksta i tipografije, nastat će novi, predimenzionirani plakat, u čijem će stvaranju sudjelovati svi posjetitelji Artomata.

Projekt "Plakatiranje" oživljava medij plakata kao potencijalnog "oružja" komunikacije, verbalizacije, isticanja i problematiziranja (FOTO: vizkultura.hr)

Plakatiranje je projekt koji u intenzivnom ritmu "svaki tjedan plakat jedan" već više od dvije godine predstavlja autorske radove domaćih i regionalnih dizajnera, umjetnika, copywritera, ilustratora i ostalih kreativaca i grupa autora s područja vizualnih umjetnosti. Na taj način ovaj projekt oživljava medij plakata kao potencijalnog "oružja" komunikacije, verbalizacije, isticanja i problematiziranja.

Izložba koja okuplja sve dosadašnje radove će ostati otvorena do kraja artOmata, a svi oni koji žele imati neke od plakata za to će imati priliku na Vizkulturinom Pop_up štandu u subotu i nedjelju, 19. i 20. prosinca gdje ćete uz donaciju za Udrugu Vizkultura moći kupiti plakat.

Za vikend, 19. i 20. prosinca ljubljanski kolektiv Oloop poziva posjetitelje da se pridruže projektu "Povezivanje - tepih u radu". Posjetitelji će u suradnji s autoricama prstima plesti tepih čija je produkcija započela još 2012. godine.

Nešto kasnije, 21. i 22. prosinca umjetnica Irena Frantal, koja je specijalizirala Umjetnost knjige na University of the Arts u Londonu, priprema umjetnički projekt razmišljanja o mediju knjige. U tu svrhu će prostor Galerije Bačva postati prostor knjige koji poziva posjetitelje na participiranje.


Održat će se i niz besplatnih radionica za djecu i odrasle (FOTO: HDL)

Glavni događaj zadnjeg dana, 23. prosinca, čini artOnight i događanje "Sam svoj majstor" koje predstavlja poveznicu između pokreta i softvera "Whatever Dance Toolbox". Program će voditi članice izvedbene skupine BADco. Zrinka Užbinec, suvremena plesačica i koreografkinja kojoj je recentno dodijeljena nagrada strukovne organizacije suvremenog plesa, te Ana Kreitmeyer koje će posjetitelje zagrijati za artOnight.

Uz osebujnu selekciju izlagača i raznolik umjetnički program, artOmat poziva publiku na besplatne kreativne radionice za djecu i odrasle. Na edukativnim radionicama posjetitelji mogu sami izraditi božićni poklon te naučiti nove stvaralačke tehnike. Ove godine u rasporedu je više od deset kreativnih radionica na kojima posjetitelji mogu naučiti filcati, izrađivati marionete, naučiti nešto o stripu ili nastaviti basnu, istražiti fotogram – postupak koji su u svom radu često koristili nadrealisti.

Atmosferu će na otvorenju i kroz cijelo vrijeme artOmata, dizati DJ Jogarde, koji stoji iza Bon Ton Store & Gallery, a s kojim ove godine artOmat po prvi puta surađuje u cilju promoviranja glazbene vinil i DJ kulture. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: artomatsajam.wordpress.com