Zbogom oružje na meksički

Mladen Barbarić

7. kolovoza 2007.

Zbogom oružje na meksički

Droga i oružje idu zajedno kao Bruce Dickinson i duga kosa sa šiškama. Droga i oružje problem su modernog društva. Droge i oružja na ulicama ima skoro kao i u rep pjesmama ... U Hrvatskoj se protiv najveće pošasti bore svi. Od raznih ministarstava preko sveučilišnih profesora i doktora do bivših časnih sestara. Pa ipak, unatoč 15-godišnjim naporima i brojnim akcijama i oružja i droge na ulicama ništa manje. Sigurno se nikad niste zapisali kako to rade Meksikanci, jel' da? E pa Lupiga jeste!

Maštoviti Meksikanci ne gube vrijeme izležavajući se negdje naslonjeni na zid kakve birtije pokriveni pončom i sombrerom, uživajući u sijesti. Maštoviti Meksikanci imaju brojne narko kartele koji imaju isto tako maštovite metode zastrašivanja. Malo je tko od vas maštovitih Lupeža izbrisao iz sjećanja prošlogodišnju vijest iz Mexico Citya. Negdje početkom jeseni svi su ostali zgroženi kada je jedan od narko kartela upozorio svoje konkurente na politiku "nemiješanja u tuđi teritorij". Tada su maštoviti meksički mafijaši odrubili nekoliko glava i bacili ih na podij prepunog noćnog kluba. No, Maštoviti Meksikanci imaju izbore isto kao i mi, i maštoviti Meksikanci isto tako imaju izborna obećanja.

E pa novoizabrani gradonačelnik Cityja Marcelo Ebrard odlučio je ispuniti jedno od svojih obećanja te je pokrenuo zanimljivu kampanju kako bi s ulica glavnog grada maknuo mitraljeze, pištolje i ostale opasne igračke. U svom pohodu na naoružanu masu angažirao je i zanimljivog saveznika. Jednog od najbogatijih ljudi na planeti i vlasnika svima dobro znanog Microsofta. Dakle, kod nas se svakih par godina pojavi kakva akcija "Zbogom oružje" pa naša policija sjedi u stanici grizući nokte i nadajući se da će građani pohrliti u stanice i tamo ostaviti svoje kućne arsenale. No, maštoviti su se Meksikanci domislili mnogo zgodnije metode.

Sretni stanovnici Mexico Cityja samo prošeću do najbliže stanice i za svoj kalašnjikov od policajca dobiju najmoderniji kompjuter s pripadajućim softwareom iz radionice Billa Gatesa. No, da se posjednici malokalibarskog oružja ne bi osjetili zakinuti pa nedajbože, pokrenuli kakve demonstracije, njihov im je gradonačelnik predvidio utješnu nagradu. Za papke koji kući imaju oružje čiji fi ne iznosi više od devet milimetara, Bil Gejts je osigurao popularnu igraću konzolu Xbox! Pa koji onda branitelj, krimos ili švercer oružja ne bi krenuo u stanicu i svom sinu, kćeri ili sebi samom, osigurao najmoderniju tehnologiju? Istina, maštoviti Meksiko ima 103 milijuna stanovnika i par desetaka milijuna komada oružja, dakle radi se o finom broju majkrosoftovog softvera u državi pa je jasna Gatesova računica, ali zašto netko od "naših" gradonačelnika ne bi popričao s tim čovjekom da i mi pokušamo elegantno riješiti probleme oružja na ulicama i piratskog softvera?