Zbog čega godišnje umre pet milijuna djece

Ivan Kegelj

8. travnja 2003.

Zbog čega godišnje umre pet milijuna djece

Jasno mi je da Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) nitko ne j... pet-devet, ali ova ustanova učestalo upozorava na činjenice na koje bi čovječanstvo moralo obratiti pažnju. U ponedjeljak je tako WHO pozvao na hitnu međunarodnu akciju kako bi se uklonile prijetnje okolišu zbog kojih godišnje umire pet milijuna djece, uglavnom u siromašnim zemljama svijeta.
Jednostavne mjere kojima bi se poboljšalo stanje u okolišu u kojem djeca žive, uče i igraju se, mogle bi spriječiti akutne infekcije dišnog sustava, malariju i dijareju, bolesti od kojih umire najveći broj djece širom svijeta, tvrde u WHO.
Iz ove organizacije upozoravaju da se najveće prijetnje dječjem zdravlju nalaze na mjestima gdje bi djeca trebala biti najsigurnija - u domu, školi i zajednici. Inače, procjenjuje se da djeca mlađa od pet godina čine samo 10 posto svjetske populacije, ali na njih otpada i 40 posto globalnih bolesti. Trećina tih bolesti bi, smatraju u WHO, mogla biti izazvana faktorima povezanima s onečišćenjem okoliša. Ma tko bi rekao.
Djeca najviše stradavaju od zagađenja zraka u prostorijama u kojima borave, što je prouzročeno upotrebom nečistih goriva u domaćinstvima. Onečišćeni zrak izaziva akutne infekcije dišnih putova od kojih godišnje umire 2 milijuna djece. Iza ovog onečišćenja, na top-listi djeceubojica nalazi se nemogućnost pristupa čistoj vodi i loše higijenske prilike. Ovo dvoje je uzrok dijareji od koje godišnje umire 1,3 milijuna djece, dok malarija godišnje pokosi milijun najmlađih. Mjesto "malarične radnje" - subsaharska Afrika.
Neke od jednostavnih i ne preskupih mjera koje bi mogle utjecati na smanjenje smrtnosti djece su poboljšanja ventilacije i štednjaka na kruta goriva, osiguravanje boljih sanitarnih uvjeta i čuvanje pitke vode, te stavljanje mreža za komarce na prozore i vrata.